Българската звезда в световния тенис Григор Димитров не успя да вдигне втори трофей от серията Мастърс 1000, след като загуби финала в Маями от италианеца Яник Синер с 0:2 сета (3:6, 1:6) след час и 13 минути игра.

Българинът не успя да спечели втора титла на турнир от сериите „Мастърс“ след триумфа си в Синсинати през 2017-а година. Но с достигането си до финала 32-годишният Димитров, който в момента е 12-и в световната ранглиста, ще влезе в Топ 10 от понеделник за първи път от 2018-а насам, като ще заеме деветата позиция, изпреварвайки Стефанс Циципас и Алекс де Минор.

Хасковлията показа добро ниво във финала, но Синер беше безгрешен и демонстрира защо е считан за най-добрия тенисист в последните месеци. Той остава само една загуба от началото на сезона, дошла от Карлос Алкарас в турнира в Индиън Уелс. За Синер това е първа титла на Мастърса Маями в третия му финал и при обновяването на световната ранглиста той ще изпревари Алкарас на второто място.

Турнирът обаче може да се нарече успешен за Григор, който записа две победи срещу играчи от топ 5 в лицето на Карлос Алкарас и Алекасандър Зверев, както и срещу още един представител на челната десетка – Хуберт Хуркач.

Снимки: Gulliver/GettyImages
100 снимки

Преди настоящото издание на турнира, Димитров никога не беше преодолявал осминафиналите в Маями. От изиграните 4 мача между Григор Димитров и Яник Синер, предимството е на страната на италианеца - 3:1. Григор се наложи в дебютната им среща през 2020-а година в Рим, но през миналия сезон Синер записа две победи срещу родната звезда - в Маями и в Пекин. 

Димитров загуби втори пореден финал през сезона след този в Марсилия, като остава с титлата в Бризбън през януари. Общо, българинът има девет трофея в професионалната кариера, а единственият му от Мастърс 1000 остава този в Синсинати през 2017 - Григор загуби втори пореден мач за титла от тази категория след поражението си от световния номер 1 Новак Джокович в Париж в края на миналата година. Силното представяне в Маями осигури на Димитров чек за 585 000 долара, както и най-важното - завръщане в топ 10 за първи път след 260 седмици отсъствие.

Тенисистите ще се насочат към началото на сезона на клей, които ще са подготвителни преди втория за годината турнир от Големия шлем - Ролан Гарос, който ще се проведе в периода 26 май - 9 май.


FT 🎾 | ГРИГОР ДИМИТРОВ – ЯНИК СИНЕР  0:2 сета (3:6. 1:6)

ATP 1000, Маями, финал

Григор Димитров Яник Синер

източник: Sofascore.com


ПЪРВИ СЕТ 3:6, 42 минути:

1:0 - Григор Димитров спечели жребия и избра да сервиа, като го направи повече от убедително на нула точки, като на два пъти Синер "помогна" с грешки от форхенд. Гришо записа и първия си ас по правата.

1:1 - Италианецът отново не беше убедителен с ударите си от форхенд, но все пак успя да вземе подаването си на 15 точки.

Снимки: БГНЕС / BGNES
28 снимки

2:1 - Гришо продължи със силните си удари, като нацели линията с отличен форхенд по диагонала, а записа и втори ас, за да вземе подаването си нула.

2:2 - В първите геймове се виждаше напрежението в Синер, който обаче влезе в ритъм и набързо взе аванс от 30:0, като увеличи ефективността си от форхенд. Чудесен бекхенд-ретур на Григор по диагонала намали изоставането му, а неуспешен опит за подсечена къса на италианеца излезе в аут - 30 равни. Последва разиграване от дъното на корта, в което Димитров записа чудесен форхенд-уинър по правата – първи шанс за пробив. Два поредни форхенда в аут на хасковлията обаче обърнаха развитието – предимство за Синер, който в крайна сметка се измъкна след бекхенд на българина в мрежата.

2:3 ПРОБИВ ЗА СИНЕР! Геймът не започна добре за Гришо, който се озова в ситуация 0:30 след първата си двойна грешка. Сервисът дойде на помощ на бългрина - трети ас и 15:30. В следващото разиграване Синер взе инициативата и накрая размина Григор - 15:40 и шанс за пробив. Супер комбинация сервис-мрежа на българина намали пасива му до 30:40. Пробивът обаче стана факт след хубав минаващ удар на италианеца.

2:4 - Димитров взе първата точка при сервис на Синер, но сервис в тялото на българина възстанови равенството. Григор избърза и изкара бекхенд-ретур в аут, а третият ас на италианеца му донесе гейм-бол. Още една директна точка от сервис сложи край на гейма.

3:4 - Българинът стартира силно и поведе с 30:0, но Синер съумя да обърне след колеблива игра на Григор – 30:40 и шанс за нов пробив. Добър бекхенд на Гришо затрудни Синер, а след това добро воле доведе до дюс. Последва нов шанс италианецът да поведе с три гейма, но Гришо обърна и взе предимство. След това обаче неуспешен опит за къса доведе до трето равенство в гейма. Четвърти ас донесе нова предимство за Димитров, а форхенд-уинър от ракетата на нашето момче сложи край на най-дългия гейм в мача до момента.

Снимки: БТА / BTA
23 снимки

3:5 - Синер тръгна с 30:0 след нов добър сервис и бекхенд в аут от ракетата на Григор. Последва дълго разиграване, в което българинът беше търпелив и предизвика италианеца да пресили форхенд в аут – 30:15. Първата двойна грешка на световния №3 доведе до 30 равни. Нов сервис в тялото затрудни Димитров, който изкара ретура в аут – 40:30. Същото упражнение се повтори и при следващата точка, с което геймът приключи.

3:6 ГЕЙМ И СЕТ ЗА СИНЕР! Италианецът показа търпение и изчака Григор да сбърка, за да вземе първата точка в сервис гейма на Димитров, който след това имаше късмет топката да се удари в мрежата и да падне в половината на Синер – 15:15. Дълбок ретур на италианеца затрудни Григор, който прати топката в мрежата – 15:30. След това италианецът стигна до два сетбола, но първият беше неутрализиран с ас. Последва атака на Гришо, който излезе на мрежата, но отново беше разминат и първият сет отиде на сметката на световния номер 3 за 42 минути игра.


ВТОРИ СЕТ  1:6, 30 минути:

0:1 - Синер пренесе силната си игра от първия сет и в началото на втория. Набързо се стигна до 40:15, макар че Григор спечели точката си с красиво воле на мрежата. При последното разиграване се стигна до красиви удари, но победител излезе италианеца със смач на мрежата.

1:1 - Шести ас на Григор и 15:0. Чудесен бехкенд по правата накара Синер да прати топката в мрежата за 40:0. Личеше си, че българинът се опитваше да играе разнообразно, за да разстрои играта на италианеца. Добър сервис на Григор след това и успешно излизане на мрежата му донесоха равенство в геймовете.

1:2 - Сравнително бърз сервис-гейм за Синер, който също взе подаването си без да даде точка на съперника.

Снимки: Gulliver/GettyImages
72 снимки

1:3 ПРОБИВ ЗА СИНЕР! Григор си заслужи овациите след страхотен бекхенд-уинър по правата за 15:0, но опит за дълъг смач от основната линия възстанови равенството. Добър сервис на българина затрудни Синер, който изкара топката в аут – 30:15, а след нов ретур на италианеца в аут Григор получи геймбол. Неуспешен опит за къса топка от ракетата на българина намали пасива на Синер до 40:30. Поредна остра топка от ракетата на Синер предизвика грешка на българина, за да се стигне до дюс, а още един дълбок удар доведе до удар в мрежата от страна на Григор – шанс за пробив пред италианеца, който го оползотвори още с първия си шанс.

1:4 - Първите сервиси на Синер бяха убийствени, а Григор трудно намираше решение за тях. Четвъртия ас на Синер му донесе аванс от 40:15, но чудесен бекхенд-уинър по правата намали изоставането на Григор до 40:30. В крайна сметка обаче италианецът взе и този гейм, като се доближи сериозно до победата.

1:5 НОВ ПРОБИВ ЗА СИНЕР! Италианецът бе просто навсякъде по корта и връщаше всеки удар на Григор, с което стигна до нов шанс за пробив. А той стана факт след грешка на Григор, който прати топката далеч в аут на празен корт.

1:6 ГЕЙМ, СЕТ И МАЧ ЗА ЯНИК СИНЕР! Италанецът показа защо е най-добрия тенисист в последните месеци и спечели на нула последния гейм в мача, като напълно заслужено триумфира като шампион.