Най-добрият български тенисист Григор Димитров не успя да стигне до финала на силния турнир от сериите "Мъстърс" в Индиън Уелс, САЩ. Гришо загуби с 0:2 (2:6, 4:6) сета от Камерън Нори (Великобритания) в първия полуфинал на надпреварата.

За съжаление Григор няма да може да се бори за втора титла от турнирите „Мастърс“, а загубата в двубоя се дължи, до голяма степен, и на двата тежки обрата, които направи в предните два кръга срещу световния №2 Даниил Медведев (Русия) и Хуберт Хуркач (Полша). Физическата умора оказа голямо влияние, а отражение за това и са 28-те непредизвикани грешки от ракетата на българина.

Gulliver/GettyImages
94 снимки

От своя страна, Нори беше почти безгрешен, като за първи път ще играе на финал на турнир от сериите „Мастърс“. През тази година той е шампион от Лос Кабос, но има още четири финала, които не успя да спечели, най-последният от които в Сан Диего срещу Каспер Рууд. Така 26-годишният британец вече е само на една победа от класиране на Финалите на АТР в Торино.

Срещу Григор той не показа нещо изключително, но успя да се възползва по най-добрия начин от грешките на хасковлията. Първият сервис и любимият на българина бекхенд по правата също не му споряха.

Това беше втори пореден полуфинал за Димитров след достигането на същата фаза на турнира в Сан Диего. Това бе и негов първи полуфинал на „Мастърс“ от този в Париж през 2019-а година.

БГНЕС
30 снимки

С достигането до полуфинала Григор спечели 350 точки и от новата седмица ще бъде под №21 в световната ранглиста, ако Нори спечели титлата. Ако ли пък някого измежду Тейлър Фриц и Николоз Басилашвили триумфира, то Григор ще бъде 22-ри.

За първи път в историята пък и четиримата полуфиналисти на „Мастърс“ турнир бяха извън топ 25 на световната ранглиста.


ПЪРВИ СЕТ (2:6), 31 минути:

0:1 и пробив за Нори! За съжаление Григор стартира двубоя с двойна грешка. Последва дълго разиграване, спечелено от британеца и 0:30. Българинът намали изоставането си до 15:30 след отличен остър сервис по диагонала в полето за равенство и хубав форхенд. Непредизвикана грешка на Нори и равенство. Григор с фантастичен форхенд-уинър по правата обърна до 40:30. Нори обаче стигна до дюс с два поредни хубави бекхенда по диагонала. Последва и форхенд по правата, който се превънна в  уинър и точка за пробив. Грешка от бекхенд-слайс на хасковлията и ранен пробив.

0:2 - Нори затвърди бързо пробива след два невърнати сервиса, единият от които ас, от полето за равенство. Нова грешка от бекхенд на Григор и 40:0 на британеца. Още един ас на Нори за 0:2.

0:3 и нов пробив за британеца! Българинът продължи с колебливата си игра. Грешка с предната страна на ракетата, а след  това и двойна такава дадоха аванс от 30:0 за Нори. Комбинация от сервис-форхенд и 30 равни. Нова непредизвикана грешка от форхенд на българина обаче доведе до още една точка за пробив. Последва и слаб бекхенд-слайс в мрежата за 0:3.

Gulliver/GettyImages
94 снимки

0:4 - Сравнително лесен сервис-гейм за британеца, който затвърди и втория пробив. Грешка от форхенд по обратния диагонал и бекхенд в мрежата на Нори дадоха две точки на Димитров, но в крайна сметка британецът спечели подаването си.

1:4 и първи гейм за Григор! Нори взе първата точка след деветата непредизвикана грешка на Григор и 0:15. Страхотно воле на Гришо и добро излизане на мрежата обърнаха резултата в гейма. Два невърнати сервиса от британеца и българинът взе първи гейм в актива си.

2:4 и Гришо върна единия пробив! Хасковлията започна да показва все по-добра и с форхенд по правата взе първата точка в гейма. Последва грешка на Нори от бекхенд и 30:0 за Григор. Сбъркан форхенд на британеца осигури троен брейк-бол за Димитров, който успя да върне единия пробив още при първата възможност.

2:5 и нов пробив за Нори! Британецът бързо дръпна с 30:0, но невърнат втори начален удар в тялото му върна една точка за Григор 15:30. Последва изравняване до 30:30, но Григор пресили бекхенда и Нори имаше точка за нов пробив. Нова непредизвикана грешка от форхенд донесе пети гейм за Нори, който щеше да сервира за сета.

2:6, гейм и сет за Нори! Британецът успяваше да намира линията, с което дръпна с 30:0. Последва нова непредизвикана (15 за българина в сета) грешка на Григор и така първата част отиде в актива на Нори за 31 минути игра.


ВТОРИ СЕТ (4:6), 55 минути:

0:1 и нов ранен пробив за британеца! Дълъг и тежък гейм за Григор. Нещата вървяха равностойно до 30 равни, когато българинът сбърка елементарна топка и даде шанс  за пробив на Нори. Веднага обаче брейк-болът бе спасен с прекрасен минаващ бекхенд. Първият сервис на Гришо обаче продължаваше да не влиза, а нова грешка от бекхенд доведе до нов шанс за пробив. Той бе отразен след чудесен форхенд-уинър по обратния диагонал. Двамата си размениха по една грешка, но Григор отново пропусна с предната страна на ракетата по правата. Още една грешка от форхенд от печеливша позиция на българина и трета възможност за пробив на британеца, която обаче бе отново спасена. Четвъртият брейк-бол дойде след нова грешка, а след бекхенд в мрежата Димитров предаде сервис-гейма си.

0:2 - Нори поведе бързо с 40:0, но  две хубави точки от Григор го върнаха в  гейма. Стигна се и до дюс след отлично излизане на мрежата на Гришо, при което той изпълни печелившо воле след къса топка. Грешките обаче от неговата ракета продължиха и впоследствие ранният пробив бе затвърден.

1:2 - Нов труден сервис-гейм за Григор. Бекхендът по правата също не му спореше, но съумя да вземе подаването си.

1:3 - Григор надигна глава в гейма и често прибягваше до бекхенд-слайса, с който стигна до преднина от 30:15, а впоследствие и до брейк-бол. Мощният сервис на Нори обаче го изваждаха в тези моменти. Григор вдигна процента на вкаран бекхенд, но въпреки това отново грешка от предната страна на ракетата на Димитров доведе до загубен шанс за рибрейк.

2:3 - Пореден нелек сервис-гейм за българина. Британецът продължаваше да „хваща“ линиите. Българинът дръпна с 30:0, но позволи да бъде изравнен. Стигна се и до дюс, но в крайна сметка хасковлията запази самообладание и взе подаването си.

2:4 - Григор тръгна за връщане на пробива и дръпна с 30:0 на сервис на Нори, но британецът съумя да обърне до 30:40. Българинът успя да стигне до дюс със страхотен форхенд-уинър в движение по правата над най-високата страна на мрежата. Британецът така и не правеше непредизвикани, с което си измъкна и гейма.

3:4 - Може би най-лесният сервис-гейм на Григор, който взе подаването си на нула точки, след като завърши с елегантна къса от бекхенд от основната линия.

3:5 - Гришо продължаваше да се бори докрай въпреки тежката си ситуация, но не успяваше докрай да оползотвори шансовете си. Стигна се до 30 равни в сервис-гейма на Нори, но една грешка от форхенд и една от бекхенд доближиха британеца на само гейм от победата в мача.

4:5 - Григор показваше отново магията си и успя да обърне от 0:15 с много красиви отигравания и раздвижен тенис, какъвто досега му липсваше. Въпреки това Нори сервираше за победата в мача в следващия гейм.

4:6, гейм, сет и мач за Камерън Нори! Британецът взе подаването си на нула точки след два невърнати сервиса, грешка от форхенд от печеливша позиция на Григор и ретур в мрежата сложиха край на двубоя за 97 минути игра.


FT | ГРИГОР ДИМИТРОВ - КАМЕРЪН НОРИ  0:2 (2:6, 4:6)