Поставеният под №5 Александър Зверев се класира за ½-финалите на турнира по тенис на клей от сериите „Мастърс“ 1000 в Мадрид с награден фонд от 2,6 милиона евро. Германецът надви фаворитът за спечелване на турнира и №1 в схемата Рафаел Надал с 2:0 сета - 6:4, 6:4.

Зверев постига трета поредна победа срещу испанеца, но първа както на любимата на Надал, така и първа насред Испания. Петкратният шампион Надал изненадващо направи само 6 печеливши удара в мача срещу цели 28 за Зверев, откъдето дойде и разликата между двамата.

Двубоят в Мадрид започна по-добре за Надал, който първи стигна до пробив при 4:2 гейма, но изненадващо любимецът на местната публика допусна да загуби четири гейма по ред, което позволи на Зверев да спечели първата част с 6:4.

Германецът, шампион в Мадрид за 2018 година, продължи да бъде много концентриран, а играта на Надал изглеждаше колеблива и през втория сет. Това доведе до само един пробив за 3:2 гейма за Зверев, което в крайна сметка му бе достатъчно за спечелване на сета и мача.

Александър Зверев и Рафаел Надал

източник: Gulliver/GettyImages

В полуфиналите Зверев ще играе с номер 3 в схемата Доминик Тийм. Австриецът се наложи с 3:6, 6:3, 6:4 срещу американеца Джон Иснър. Тийм така не успя да се справи с мощния сервис на 210-сантиметровия американец в първия сет и не успя да върне пробива, който допусна за 0:2 гейма.

Иснър, който направи общо 18 аса в срещата, продължи да мъчи съперника си основно с начален удар, но във втория и третия сет Тийм бе готов за това предизвикателство.

Шампионът от Откритото първенство на САЩ направи по един пробив в шестия и деветия гейм на втория и третия сет, което му позволи да направи обрат и да си осигури място на полуфиналите.