Най-добрият български тенисист - Григор Димитров, продължи похода си в американския Мастърс 1000 в Синсинати, след като срази в два сета казахстанеца Александър Бублик в откриващ програмата мач. Димитров показа постоянство в хода на срещата, като определено не блестя, но с нужната класа узурпира съпротивата на 196-сантиметровия Бублик.

13 снимки

Първият сет стартира лошо за Димитров, който допусна пробив в първия гейм, но последва мигновен рибрейк за 1:1. В началото на мача обаче Бублик не бе в кондиция, след като на няколко пъти бе уловен да се прозява, а в шестия гейм Гришо наказа неглижирането на мача от казахстанеца и взе пробив, който му бе достатъчен, за да затвори първата част помежду им.

Вторият гейм бе напълно изравнен, като двамата не допускаха грешки при началните си подавания, но в 11-ия гейм Бублик направи три неточности и даде няколко шанса за пробив пред българина. При третия Григор материализира предимството си, макар че падна лошо на корта и нарани гърба си. Все пак Димитров се концентрира максимално и затвори срещата във втория кръг от Мастърса в Синсинати. С успеха Димитров си осигури 68325 долара и 90 точки за световната ранглиста.

За място на четвъртфиналите той очаква победителя от двубоя между поставения под номер 1 и шампион в турнира през 2019 година Даниил Медведев и участващия с "уайлд кард" МакКензи МакДоналд.

Сет 2:

7:5, Мач - Григор Димитров - Григор тръгна с точка от начален удар гейма, с който можеше да затвори мача. Последва чудесен тенис от нашия, чийто диагонал беше невъзможен за отиграване от Бублик – 30:0. Дойде дълго разиграване, в което казахстанецът бе търпелив и спечели първа точка в гейма 15:30. Сервис в тялото на Бублик бе невъзможен за казахстанеца и българинът стигна до два мачбола. Перфектна комбинация и българинът спечели мача.

6:5, Пробив, Григор! Бублик подцени три поредни точки, а българинът стигна до три точки за пробив. Казахстанецът сервира на втори сервис и подкани Григор на мрежата, след което го прехвърли, а Димитров се хлъзна и сбърка – 15:40. Падането повлия на играта на Гришо и Бублик с премерен сервис неутрализира втората възможност за пробив, но все пак бекхенд аут от Бублик донесе предимство за българина.

5:5 С едно от разиграванията на турнира Григор отказа Бублик от това да си помисли за нещо при подаването на българина, който затвори гейма при 15.

4:5 Геймът започна с двойна грешка, но след нея Бублик бе безкомпромисен и набързо стига до ситуация, в която съперникът му да сервира за оставане в сета.

4:4 Григор продължи с умелото си представяне при начален удар и въобще не се посвени, че същото ниво бе предоставяно и от казахстанеца.

3:4 Бублик продължава да прогресира по отношение на сервиса си, макар и във втория сет процентът на вкаран първи сервис да е под 50. Гейм на 15.

3:3 Още един гейм, в който Бублик стигна до равенство. Казахстанецът играе по-агресивно, но при 40-40 това доведе до пресилен форхенд, след който Димитров успя да вземе важното разиграване.

2:3 Безгрешните сервиси от двамата във втория сет продължиха, като Бублик спечели петия гейм с лекота.

2:2 Донякъде безпроблемно, Григор съумя да вземе подаването си, като принуждаваше казахстанеца да играе дълбоко зад основната линия с остри удари.

1:2 Експресен сервис-гейм за Александър Бублик, който намери ритъм в играта си.

1:1 Григор взе подаването си, което не беше никак лесно. Бублик опита всеячески да притисне българина, като разнообразяваше играта си по диагоналите, но Димитров устоя и взе сервиса си.

0:1 Казахстанецът рискува много, макар да продължаваше да сервира по-често на втори свой начален удар, а резултатът бе изравнен от Гришо до 40:40, но с две точки поред Бублик взе гейма.

Сет 1:

6:3, Сет, Григор! Димитров надигра отлично съперника си в първия сет и го затвори в своя полза.

5:3 - Бублик спечели подаването си и намали пасива си.

5:2 - Без никакви проблеми Димитров се справи при подаването си, като в две от разиграванията българинът отказа амбициите на Бублик да върне пробива в този гейм.

4:2, Пробив, Григор! Бублик продължи с неточностите си при началните си удари, но прекрасен ретур от Гришо го изведе до точка за пробив при 30:40. Бублик сбърка първия си сервис, а сгрешен форхенд от Бублик изведе българина напред в сета.

3:2 Димитров продължи да сервира все по-добре и затвори набързо подаването си, а интересен факт е, че Бублик помоли за ободряваща напитка в паузата, след като от началото на мача не спираше да се прозява.

2:2 Сервисът на опонента на българина определено не вървеше също, което е и най-силното му оръжие. Бублик допусна две двойни грешки на старта на четвъртия гейм, за да се стигне до 15:40 и два шанса за пробив пред Гришо. Димитров имаше чудесен шанс да осъществи пробив след супер ретур, но Бублик притисна българина, който сбърка. След което последва чудесна къса от казахстанеца за 40:40. Бублик пробва още една къса, но този път Гришо бе готов и върна дълбоко, за да може да се стигне до предимство за нашенеца, но аут отново изравни резултата. Прекрасен бекхенд от Бублик изравни геймовете.

2:1Хасковлията продължи умело да разнообразява играта си в хода на третия гейм, а Бублик допускаше неточности, когато трябваше да отразява форхендите на българина.

1:1, Пробив, Григор! Гришо стигна до 0:30 в своя полза с добри връщания при мощните сервиси на Бублик. Българинът мигновено върна пасива си.

0:1, Пробив, Бублик! Най-добрият български тенисист имаше проблеми с реализирането на първи сервис, което улесни гейма на Бублик, който след две двойни грешки на българина стигна до 40:30. Бублик заставаше агресивно на ретур, което водеше до проблеми за Димитров. С перфектен ретур-уинър съперникът на Гришо проби българина.