Испанецът Рафаел Надал бе елиминиран в груповата фаза на Финалния турнир на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) за годината, който се провежда на твърда настилка в Торино (Италия), докато сънародникът му Карлос Алкарас ще завърши годината като номер 1 в ранглистата при мъжете. 19-годишният Алкарас стана най-младият тенисист с подобно постижение. Той подобри рекорда на Лейтън Хюит, който бе на 20 години, когато оглави класацията през 2001-а година.

Надеждите на Рафаел Надал за достигане до полуфиналите на състезанието в Торино приключиха след победата на Карспер Рууд над Тейлър Фриц в „Зелената група“. Надал започна седмицата с шансове да приключи 2022-а на върха в световната ранглиста, но претърпя две последователни поражения в Торино.

„Когато се сблъскаш с всички обстоятелства, с които се срещнах аз в последните шест месеца, дори само това, че съм тук е нещо позитивно“, заяви Надал, който трябваше да се справя с контузии напоследък, а наскоро стана и баща за първи път.

„Това, което се случва не е голяма изненада. Но и не означава, че не съм тъжен от резултатите. Такива неща се случват. Просто трябва да приема, че от утре започвам новия сезон 2023. Това е всички. Единственото нещо, което мога да направя е да продължа да работя, да правя нещата, които трябва да правя, за да имам истински шансове догодина“, коментира още Рафаел Надал.

„Не мисля, че съм забравил как да играя тенис и да бъде силен психически. Трябва да възстановя тези положителни чувства и увереността си, за да бъда на нивото, на което искам да бъда“, добави опитният испанец.

Иначе норвежецът Рууд надделя над американеца Фриц с 6:3, 4:6, 7:6(6) в мач, продължил 2 часа и 14 минути късно снощи и постигна втора победа на италианска земя. Той оглавява класирането в групата, а Фриц е втори с един успех и една загуба от двете си срещи. Трети със същия актив е канадецът Феликс Оже-Алиасим.

В последния кръг от груповата фаза Рууд ще срещне именно Надал в мач без значение. Фриц ще се изправи срещу Феликс Оже-Алиасим, победителят ще продължи напред.

Иначе Рууд и Фритц изиграха доста оспорван двубой, продължил над 2 часа. Норвежецът записа по-малко асове (14-15) и направи повече двойни грешки (3-0), но въпреки това беше по-резултатен на сервис (71-65). Двукратният финалист от Големия шлем спечели 88% от точките си на първи сервис (57/65), докато статистиката на Фриц по този показател показваше 87% успеваемост (48/55). И двамата реализираха по един пробив, като Рууд имаше пет възможности (20%), а Фриц – четири (25%). Опонентите пласираха еднакъв брой уинъри (36), като Рууд имаше минимален превес по отношение на непредизвиканите грешки (24-25).

Gulliver/GettyImages
59 снимки

Рууд спечели първия сет, записвайки ранен пробив, след който не изпусна инициативата и стигна до 6-3 в своя полза.

Във втория Фритц показа, че няма да се предаде лесно и оказа сериозен отпор на своя съперник и дочака своя момент в 10-ия гейм, в който успя да пробие подаването на съперника и така да стигне до 6:4 в своя полза.

В решителния трети сет жестоката битка продължи и никой не успя да вземе надмощие, като се наложи да се играе тайбрек. В него Рууд демонстрира по-стабилни нерви, още от началото взе инициативата и успя да спечели с 8:6 точки, с което да вземе и мача

Фриц и Оже-Алиасим ще излязат един срещу друг в четвъртък.