Най-добрият български тенисист Григор Димитров стартира уверено на турнира в Пекин, побеждавайки в първия си мач американеца Тенис Сандгрен със 7:5, 6:3. Двубоят е Пекин продължи 1 час и 22 минути.

Димитров трябваше да мери сили срещу Райън Харисън в първия кръг, но в последният момент американецът се отказа заради травма в гърба. Това наложи смяната му с „щастливия губещ“ Тенис Сандгрен.

До този момент двамата не бяха излизали един срещу друг, но това не изненада по никакъв начин родния тенисист.

Димитров показа класа в ключовите моменти от срещата и спечели двубоя, възползвайки се по най-добрия начин от грешките и съперника.

Мачът между Сандгрен и Димитров започна равностойно с размяна на геймове, но в крайна сметка поставеният под номер 3 в схемата българин стигна до пробив. Въпреки че изоставаше с 15:40, Григор обърна и проби, а веднага след това спечели подаването си.

Последва спад в играта на Димитров, който позволи на своя противник да спечели три поредни гейма за американеца на 0. Класата на българина обаче си каза думата. При 6:5 в негова полза, Григор се възползва по най-добрия начин от колебанията в играта на Сандгрен, проби и взе гейма.

Вторият сет бе далеч по-лесен за хасковлията. Димитров набързо поведе с 3:0, а до края на мача не допусна изненади. Григор доведе нещата до 6:3, а финалният гейм с в срещата бе спечелен на 0.

С успеха българинът заработи 47780 долара и 45 точки за световната ранглиста, в която заема осмата позиция в момента.

Следващият съперник на Димитров ще бъде друг квалификант Душан Лайович (Сърбия). 28-годишният белградчанин е 55-и в класацията на АТП в момента.

Хасковлията е спечелил единствената среща помежду им досега през 2016 година в Чънду (Китай) със 7:6(1), 6:4.

Gulliver/GettyImages
21 снимки

Развитието на двубоя гейм по гейм:

Втори сет:

3:6 Григор Димитров печели подаването си на 0 и се класира за втория кръг на тирнира в Пекин, където ще се изправи срещу Дишан Лайович от Сърбия.

2:5 Без проблеми за българина, който е все по-близо до успех в мача и класиране в следващия кръг на China Open.

2:4 Димитров започна добре гейма и поведе, но допусна резултатът да бъде обърнат. Американецър спечели подаването си и остави интригата в мача.

1:4 Бърз и лесен гейм за българския тенисист, който печели подаването си без особени проблеми. 

1:3 След серията от пет поредни гейма за българина, последва лек спад в играта му, от който Сандгрен се възползва. Американецът поведе лесно с 40:0, а след това затвори гейма при 40:15.

0:3 Макар и трудно, Гришо успява да затвърди пробива си и да поведе в резултата още по-солидно. Вече 3:0 гейма в полза на българина.

0:2 Пробив! Отлична игра на българина. Въпреки че губеше с 0:40, Димитров съумя да обърне развитието на гейма и да пробие съперника си за 2:0.

0:1 Вторият сет започна с лесен гейм за Димитров, който отново повежда с 1:0.

Първи сет:

5:7 Григор стига до успех в сета! Българинът имаше нужда от четири сетбола, за да се наложи и да поведе с 1:0. Последната точка за Димитров дойде от грешка на Сандгрен от самч. Първият сет продължи 44 минути. 

5:6 Григор Димитров прекъсва серията на Сандгрен и от своя страна печели подаването си 0.

5:5 Възходът в играта на Сандгрен продължава. Американецът отбеляза три аса и отново печели гейма без да даде и точка на българина. 

4:5 Пробив за американеца! Много лошо представяне от страна на Димитров. Българинът губи втори пореден гейм на 0. Сандгрен не оставя никакви шансове на Григор, който допусна няколко фрапантни грешки и буквално подари гейма на съперника си. 

3:5 Много силен гейм за Тенис Сандгрен. Американецът печели подаването си на 0.

2:5 Без особени трудности Григор Димитров успя да затвърди пробива си, печелейки гейма на 15. След почивката Сандгрен ще сервира за оставане в сета.

2:4 Пробив! Българинът бе на косъм да загуби гейма, но успя да обърне развитието му от 15:40, след като записа впечатляваща серия от точки. 

2:3 Преди втората пауза в срещата Григор не допусна изненада и спечели гейма на 15.

2:2 Българският тенисист успя да запише две точки в гейма, но въпреки това Сандгрен спечели подаването си без особени трудности.

1:2 Григор Димитров започна уверено мача срещу Сандгрен, печелейки първите два гейма с много добра успеваемост при сервиса си.