Водачът в схемата на турнира в Монпелие - Холгер Руне, записа победа №100 в АТР Тура. В първия си мач от надпреварата седмият в световната ранглиста се наложи със 7:5, 6:2 над испанеца Пабло Ямас Руис за 86 минути.
 
20-годишният датчанин  стигна до това постижение в 164-ия си мач. Той е спечелил общо 14 мача срещу тенисисти от топ 10, което го поставя на шесто място сред действащите играчи с 48,3 процента успеваемост
 
Следващия съперник на Руне на 1/4-финалите е Майкъл Мо. Американецът отстрани поставения под номер 7 французин Александър Мюлер с 6:4, 6:4.
 
Преди началото на турнира в Монпелие Холгер Руне се раздели с един от треньорите си само след един месец работа помежду им. Новината за прекратяването на отношенията с швейцареца Северин Люти съобщи майката на талантливия датчанин - Анеке, която е и негов агент. Люти беше един от най-доверените треньори на Роджър Федерер, като двамата работиха заедно от 2007 година до края на кариерата на великия Маестро.
 
Напоследък Руне прави големи промени с треньорския си щаб. Наскоро той нае излезлия от затвора Борис Бекер за свой основен наставник.