Датчанинът Холгер Руне и канадецът Феликс Оже-Алиасим ще си оспорват място на финала на турнира Мастърс 1000 в Париж с награден фонд от 5 415 410 евро. Това ще е и повторение на финала от Базел, спечелен от Оже-Алиасим.

Руне се наложи над световния номер 1 Карлос Алкарас, след като испанецът се отказа в самия край на втория сет. Датчанинът водеше с 6:3, 6:6 (3:1) след час и 40 минути игра. В този момент Алкарас, който изпитваше болки и получи медицинска помощ, прецени, че не може да продължи и се оттегли под аплодисментите на публиката.

Говореше се, че испанският тийнейджър е имал проблеми още преди мача с Григор Димитров и дори се е колебаел дали да не се оттегли, но успя да удържи почти до края. Сега той ще се готви за финала за Купа "Дейвис" в Малага, където е лидер на тима на Испания, както и за финалния Мастърс в Торино.

Холгер Руне изигра поредния си силен мач през сезона, като не допусна нито един пробив. Датчанинът направи и 30 печеливши удара в мача срещу само 16 за Алкарас.

Заслужено място за полуфинала заслужи и Оже-Алиасим, за когото успехът над американеца Франсис Тиафо с 6:1, 6:4 е 16-а поредна победа.

Световният номер 8, който се класира за първи път за финалния Мастърс, има три титли от последните три турнири, в които е участвал - Флоренция, Антерп и Базел. Четири титли от четири поредни турнира не е постигано от повече от 40 години. През пролетта на 1981 година чехът Иван Лендъл печели пет поредни титли.  

Тиафо, който бе полуфиналист от Откритото първенство на САЩ, не успя да остане на корта срещу канадеца повече от час и половина.