Руският тенисист Андрей Рубльов ще получи парите и точки си от турнира в Дубай, след като успешно обжалва наказанието си.

Рубльов, който е номер 5 в ранглистата на АТП, бе дисквалифициран в края на третия сет на мача си с Александър Бублик от полуфиналите на турнира. При резултат 6:7(4), 7:6(5), 6:5 в полза на Бублик Рубльов избухна към един от страничните съдии, като му се разкрещя, че не е видял топка в аут на Бублик.

Тогава съдията се оплака на съдията на стола, че руснакът е използвал обиден език, заради което Рубльов бе дисквалифициран. Видео материали, разпространени от фенове, които са били на корта, обаче показаха, че Рубльов не използва обиден език, макар и наистина да крещи яростно в лицето на лайнсмена.

"Комисията по контестации приема, че освен загубата на мача, останалите наказания свързани с това - загубата на точки и наградния фонд от целия турнир, ще отпаднат в този случай", съобщиха от АТП.

Въпреки това глобата от 36 400 долара, наложена за нарушаване на етиката на мача, остава.

За достигането си до полуфиналите Дубай Рубльов ще вземе 200 точки за световната ранглиста и 157 775 долара от наградния фонд. След наложената му глоба той ще получи чисто малко над 120 000 долара.