След броени дни индиецът Рохан Бопана ще стане най-възрастният играч, достигал до номер 1 при мъжките двойки в тениса. 43-годишният ветеран в тандем с австралиеца Мат Ебдън спечели с 6:4, 7:6 (7-5) срещу аржентинското дуо Максимо Гонсалес и Андрес Молтени на четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия. 
 
Според Бопана достигането му до номер 1 в тениса  ще има глобално въздействие. Той и Ебдън имат еднакъв брой точки за ранглистата на АТП, но индиецът ще бъде класиран на първо място, защото партньорът му е играл още три турнира през периода.
 
„Моят успех ще вдъхнови мнозина и то не само в тениса. Имам предвид хората по целия свят, които са на 40 и повече години. Достигането до номер 1 отдавна беше моя мечта и Ебдън има голяма заслуга за постигането й. Двамата с Мат имаме равни точки, така че технически мисля, че трябва да сме номер 1 заедно“, заяви щастливият Бопана, който наскоро  разкри причината за спортното си дълголетие. Енергията му идвала от кафето, което пие по време на турнирите, а зърната са от семейната му плантация в родния Бангалор.
 
Предишният най-възрастен номер 1 при мъжките двойки -  Майк Браян, беше на 41 години и 76 дни. В края на турнира в Мелбърн, Бопана ще бъде на 43 години и 330 дни. Лиза Реймънд е призната за най-възрастната номер 1 на двойки при жените - през 2012 г., когато е на 39 години.
 
Серина Уилямс е най-възрастната жена, класирана номер 1 на сингъл - на 35 години. Рекордът на Федерер (36 г.) за мъже на сингъл, може да бъде счупен от Новак Джокович тази година.
 
Ебдън спечели мъжката корона на двойки на Уимбълдън през 2022 г. с Макс Пърсел. Бопана пък има титла от Откритото първенство на Франция през 2017 г. на смесени двойки, но все още преследва първия си турнир от Големия шлем на двойки при мъжете. На полуфиналите в четвъртък двойката ще се срещне тандема Томас Мачак - Жижен Джан.