Неочаквана и разочароваща загуба допусна Григор Димитров на полуфиналите на турнира в Делрей Бийч. В битката за място на финала Гришо загуби с 4:6, 3:6 от американеца Раджйив Рам.

Всички български фенове на тениса очакваха Григор Димитров да стигне до финала в Калифорния, но в сблъсъка с Рам българинът демонстрира много слаба игра, куп непредизвикани грешки и очевидна липса на идея как да преодолее съперника. Рам очевидно е неудобен съперник за Гришо, след като записа четвърта победа от четири мача между двамата и така изненадващо 89-ият в световната ранглиста стигна финал след час и 13 минути игра.

Американецът определено впечатли с прецизна игра без почти никакви грешки, мощен сервис и премерени излизания на мрежата. В същото време обаче грешките преобладаваха в играта на българина, който бе колеблив най-вече от бекхенд, а в същото време не опита да промени играта си, за да затрудни съперника и така закономерно с оглед на показаното на корта напусна надпреварата на крачка от финала.

Първият сет в мача бе решен от единствен пробив, паднал още в първия гейм на мача. Рам определено започна по-концентрирано и офанзивно, възползва се от няколко непредизвикани грешки на българина и поведе с 1:0, след което без проблеми затвърди пробива си.

Постепенно Димитров сякаш напипа ритъма в играта си, но българинът продължи да бъде този, който по-трудно взима сервис геймовете си като в петия гейм се измъкна след 0:40, а в седмия губеше с 0:30 преди да вземе гейма.

Едва в осмия гейм Гришо за първи път успя да затрудни своя съперник на негов сервис като се стигна до равенство, но мощните сервиси на Рам бяха ключът към успеха му. Така след 6:4 американецът поведе с един сет.

За съжаление ситуацията на корта не се промени и през втория сет. Григор печелеше геймовете си много по-трудно докато Рам играеше почти без грешки и комфортно печелеше своите сервис геймове. Още в третия гейм американецът постигна пробив, който бе затвърден след това и така още в ранен етап на сета Рам отново бе с едни гърди напред. 

В следващите геймове Димитров опита да бъде по-агресивен, но това не бе достатъчно, тъй като не успя да намали броя на грешките и в крайна сметка така и не стигна до точка за пробив. При 3:5 Григор трябваше да сервира за оставане в мача, а още тук Рам се възползва от нови грешки от ракетата на българина и стигна до победата и класиране на финал.

След спечелените три мача в Делрей Бийч и стигането до полуфинал Григор си осигури 24800 долара от наградния фонд и 90 точки за световната ранглиста, благодарение на които през следващата седмица ще се изкачи с две места в ранглистата и ще заеме 26-о място.

Сега за Димитров предстои участие на силния турнир в Акапулко, където през 2014-а спечели титлата.

Ето как се разви мачът в детайли:

Ето какви са очакванията на специалистите:

А ето и какво казаха двамата тенисисти непосредствено преди старта на мача:

ПЪРВИ СЕТ - 4:6

0:1 Пробив! Мачът не започва добре за Григор, който след две непредизвикани грешки вече губеше с 0:30, а при 15:40 американецът отново затрудни максимално Димитров и го накара да изпрати топката в мрежата, с което поведе с 1:0.

0:2 След серия от бомбени сервиси Рам поведе с 40:0, Григор върна две точки като при втората демонстрира фамозен форхенд ретур. Рам обаче поведе с 2:0 след топка в мрежата на Димитров.

1:2 Григор демонстрира, че сякаш започва да напипва своя ритъм и спечели първия си гейм в мача след гейм на 15.

1:3 Григор имаше водещата роля в сервис гейма на съперника, но успя да стигне само до две точки и така Рам отново повежда с 2 гейма.

2:3 Димитров бе поставен пред угрозата да допусне втори пробив. След няколко сгрешени бекхенда той губеше с 0:40, но в този момент отличният сервис и мощният форхенд влязоха в действие и след пет поредни точки българинът все пак взе своя гейм.

2:4 Рам продължава да е солиден в своите сервис геймове и въпреки усилията на Григор, повежда с 4:2 след гейм на 15.

3:4 Гришо отново имаше сериозни проблеми на свой сервис. Рам поведе с 30:0 преди българина да успее да обърне за 40:30. Стигна се до равенство, но Димитров не позволи нов пробив и остана в борбата за сета.

3:5 Рам поведе с 40:15, но пропусна геймбол при лесна топка на мрежата, а отличен ретур на Гришо доведе до равенство 40:40 за първи път в сервиса на американеца. Рам обаче спечели следващите две разигравания и поведе с 5:3.

4:5 Перфектен гейм на 0 за Григор, в който българинът показа страхотни удари.

4:6 За съжаление и Рам прави отличен сервис гейм на 0 и така печели първия сет в мача.

ВТОРИ СЕТ - 3:6

1:0 Григор не изглежда смутен от загубата в първия сет и взима първия гейм на втората част на 0.

1:1 И Рам обаче няма особени трудности и набързо изравнява резултата.

1:2 Пробив! Рам стига до точка за пробив при 30:40, а нова грешка от бекхенд на Димитров дава предимство на американеца за 2:1.

1:3 Рам продължава да играе безгрешно и лесно затвърждава пробива си.

2:3 Отновно проблеми в сервис гейма на българина. Стигна се до равенство, но все пак Гришо взе подаването си и запази минимален пасив спрямо американеца.

2:4 За първи път Григор стигна до 30:0 в сервиса на съперника, но няколко грешки, допълнени от ас носят нов успех на Рам - 4:2.

3:4 Пореден трудно спасен гейм за Димитров, който губеше с 0:30 преди с няколко класни отигравания да вземе гейма.

3:5 В поредния сервис гейм на Рам Григор демонстрира още по-агресивна игра и успя да стигне до 40:40. Ас и още един силен сервис обаче донесоха успех за американеца и Григор трябва да сервира за оставане в мача.

3:6 Пробив! След нова порция грешки на Димитров Рам успя да затвори мача още при сервис на съперника.