Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна безславно от втория кръг на турнира в Пекин. Поставеният под номер 3 в схемата загуби от сръбския квалификант Душан Лайович с 1-2 сета (4:6, 6:2, 4:6).

Димитров не успя да повтори играта си от вчерашния ден, когато в мач от първия кръг отстрани американеца Тенис Сандгрен. Днес българинът бе далеч от най-добрата си форма, допускайки девет двойни грешки.

Движението на родния тенисист по корта също не бе на висота, а от това най-добре се възползва неговият съперник Лайович, който записа едва втората си победа над тенисист от Топ 10.

Двубоят между Димитров и 55-ия в световната ранглиста продължи един час и 51 минути.

Загубата на Григор означава, че той ще загуби точки, след като не успя да защити постижението си от миналата година в турнира, когато стигна до полуфиналите на надпреварата.

Двубоят започна равностойно, но грешките на Димитров бяха твърде много. Именно те костваха на българина откриващата част, след като Лайович проби първо в деветия гейм, а след това с ас затвори първия сет в своя полза.

Във втория поставеният под номер 3 в основната схема българин поведе рано с пробив за 2-0, но 55-ият в света върна пробива в следващия гейм. Последва нов брейк за осмия в света, а след това той спокойно завърши сета и вкара мача в трета решителна част.

Там, противно на логиката, Лайович първи проби подаването на съперника за 3-1, но Григор се завърна в сета и мача веднага след това. Българинът обаче отново се пропука след воле в мрежата и двойна грешка, за да даде пробив аванс на сърбина отново в деветия гейм. Лайович сервира великолепно под напрежение и подобно на първия сет, затвори и срещата с ас.

Следващият му съперник ще бъде определен от победителя в двойката Кайл Едмънд и Матео Беретини.

Развитието на мача

Душан Лайович - Григор Димитров 6:4, 2:6, 6:4

Трети сет:

6:4 Сърбинът затвърждава пробива си, а с това печели и мача в Пекин. Лайович стигна до три мачбола, като успя да реализира още първия с ас. 

5:4 4-ти пробив на Лайович в мача. И в четирите случая до този момент, Григор Димитров допуска двойна грешка. Сърбинът повежда с 5:4 и след почивката ще сервира за победа в мача.

4:4 Лайович печели подаването си и отново изравнява резултата.

3:4 Гришо излиза напред в резултата за първи път в сета!

3:3 Пробив! Григор Димитров връща пробива и изравнява резултата. След като поведе с 40:30, българинът успя да реализира първия си брейбол.

3:2 Много труден гейм за Григор Димитров. Българинът на няколко пъти успя да се измъкне от тежки ситуации, за да спечели подаването си.

3:1 Продължителен гейм, който приключва в полза на сърбина. 

2:1 Първи гейм в полза на Димитров в решителната трета част. Резултатът е намален.

2:0 Бърз гейм в полза на Душан Лайович, който затвърждава пробива си и повежда с 2:0.

1:0 Лош старт за Гришо в третия сет. Димитров допуска пробив, след като направи двойна грешка.

Втори сет:

2:6 Гейм и сет за българина! Димитров прави нов пробив, който му осигурява успеха в сета, а с това и в гейма. 

2:5 Григор Димитров затвърждава пробива си и след почивката Лайович ще сервира за оставане в сета.

2:4 Нов пробив в мача, този път за българина! Григор поведе с 40:0 и успя да затвори гейма от втория си опит след грешка на Лайович.

2:3 Лайович връща пробива! Димитров направи двойна грешка при 15:30, подарявайки по този начин гейма на сърбина.

0:3 Труден гейм за Гришо, който трябваше да спасява три точки за пробив, въпреки че поведе с 40-0. В крайна сметка Димитров оцеля след грешка на Лайович и повежда комфортно с 3:0 във втория сет.

0:2 Пробир за Григор! Димитров успява да запише първи пробив в мача. През втория сет българинът определено е доста по-уверен в играта си.

0:1 Солиден старт за българския тенисист, който взема нещата в свои ръце. Димитров печели подаването си без проблеми.

Първи сет:

6:4 Сет за Лайович! Сръбският квалификант не допусна изненада и въпреки загубата на две точки, успя да затвори гейма в своя полза със страхотен ас.

5:4 Труден гейм за Димитров, който въпреки всичко успява да го спечели с ас по правата.

4:3 Най-сетне българинът загатна за класата си. Гришо печели подаването си на 0 в най-добрия си гейм до този момент. 

4:2 Лайович спокойно печели подаването си, въпреки че за първи път в мача до този момент загуби точка при свой сервис.

3:2 Нови колебания в играта на Димитров. Българинът допусна своя противник да поведе в гейма, но след три поредни точки успя да обърне от 15:30. 

2:1 Първи гейм за Григор Димитров. Въпреки неубедителната игра в начало му, българинът все пак успе да вземе подаването си.

2:0 Сърбинът успява да затвърди пробива си и повежда с 2:0.

1:0 Лошо начало за Григор Димитров. Българинът допуска пробив още в първия гейм на мача. Лайович се възползва от колебанието на Григор от сервис и след двойна грешка на Димитров повежда в двубоя.