Испанецът Рафаел Надал прекъсна серията си от четири последователни загуби в официални мачове с успех със 7:5, 7:5 над норвежеца Каспер Рууд в двубой от Зелената група на Финалния турнир на АТП.

Срещата между двамата до голяма степен бе с протоколен характер, след като испанецът бе загубил в по два сета първите си два мача, докато Рууд бе спечелил в по два сета двата си откриващи двубоя. Така със сигурност Надал щеше да завърши на последно място в групата, докато Рууд - на първо.

В "Пала Алпитур" в Торино обаче финалистите от тазгодишния "Ролан Гарос" успяха да зарадват феновете с качествен тенис, като Надал определено успя да демонстрира по-добра форма от тази в срещите си с американеца Тейлър Фриц и канадеца Феликс Оже-Алиасим в предишните дни.

И двата сета се развиха по абсолютно идентичен сценарий. В тях имаше само по един пробив, като той дойде в последния гейм и в двата случая. Надал обаче записа с 12 аса повече от съперника си - 16 срещу 4, както и 93 процента спечелени точки при вкаран първи сервис. Носителят на 22 титли от Големия шлем постигна и двойно по-голям брой печеливши удари - 38 срещу 19 за Рууд, а при непредизвиканите грешки тези на Надал бяха 16 срещу 18 на съперника му.

За Надал, който нямаше победа в официален мач от Откритото първенство на САЩ в началото на септември, това бе последен състезателен мач за сезон 2022. Още през следващата седмица обаче той се отправя към Южна и Централна Америка, където ще изиграе шест демонстративни мача, от които пет ще бъдат срещу Рууд.

Въпреки загубата си в днешния ден Каспер Рууд завършва като първи в Зелената група. В полуфиналите той очаква победителя от двубоя между гръка Стефанос Циципас и руснака Андрей Рубльов, които ще решат в петък втория в Червената група. 

Наградният фонд на Финалите на АТП е 14,750 милиона щатски долара.