Рафаел Надал даде пресконференция преди участието си на тенис турнира Мастърс 1000 в Париж. Испанецът отсъства последните два месеца от кортовете. Той ще играе с победителя от двубоя между сънародника си Роберто Баутиста-Агут и американеца Томи Пол.

"Аз не се боря вече да бъда номер 1 в света, боря се да продължа да бъда конкурентен на всеки турнир, в който играя. В миналото бях номер 1, стигнал съм до тази цел няколко пъти в кариерата ми и бях много щастлив и горд. Но вече съм в момент от кариерата ми, в който не се боря за това. Разбира се, когато станах №1 в света за първи път, много го исках. Имах невероятни резултати, спечелих много турнири, имах много точки. Мисля, че го заслужавах. Днес е съвсем друга история. Може би съм играл на десет турнира през тази година, трудно е да бъдеш на върха при тези условия. Но аз съм доволен да бъда на тази позиция, защото това означава, че когато играя, го правя добре", каза тенисъстът.

Gulliver/GettyImages
29 снимки

"Честно казано, винаги ми е било трудно да напускам дома си. Но сега е вълнуващо да видиш колко ти липсва синът ти, въпреки че го имаме само от три седмици. Това е нов опит за мен, много важна промяна в живота ми. Но имаме шанса днес, благодарение на технологиите, да водим видео разговори. Въпреки че малкият ми липсва, това, че мога да го виждам дори и на екран, помага", призна Рафа Надал.

"Не знам как съм физически. Ще видим как ще се справя. С остаряващо тяло като моето е по-лесно да знаеш как си, когато играеш редовно. Когато се завръщаш след период без състезание, е трудно да знаеш как ще реагира тялото, как ще играя. Това беше невероятна година като резултати, но в същото време трудна година заради контузии. Очевидно е, че съм в ситуация, в която е трудно да мисля за титлата тази седмица. Но съм щастлив да се върна на турнирите и да играя. Остават ми два турнира, в които да опитам да завърша по добър начин. Надявам се да съм готов  утре за първия си мач", каза още Надал.