И през 2020-а Рафаел Надал не успя да спечели Финалите на АТР. Турнирът е един от малкото, които продължават да липсват от визитката на испанеца, който призна след поражението от Даниил Медведев, че е пропуснал „голяма възможност“.

Gulliver/GettyImages
43 снимки

При 5-4 във втория сет 20-кратният шампион от Големия шлем сервираше за спечелване на мача, но допусна връщане на пробива, а след това загуби тайбрека и последвалия трети сет.

„Мисля, че в началото на мача той играеше по-добре от мен. Аз успях да спася подаванията си с проблеми, но после играх добре да постигна пробив и да завърша сета. Във втория сет беше подобно на началото, но накрая на сета играех малко по-добре от него и после при 5-4 мисля, че той изигра добър гейм, а аз не. Аз изиграх лош гейм. Това е, нали? Но имах голяма възможност. Пропуснах голяма възможност. Поздравления за него. Той играе страхотно. Желая му всичко най-добро", заяви Надал.

„Мисля, че съм постигнал достатъчно, за да не търся извинения за напрежението. Знам, че съм печелил достатъчно мачове и турнири в дори по-трудни ситуации от тази и дори по-важни мачове от тази вечер. Така че не се чувствам по този начин. Мисля, че изиграх лош гейм. Разбира се, нервен си да спечелиш мача. Но не аз. Всички. Нормално е да има напрежение. Мисля, че той изигра някои добри точки, а аз направих няколко грешки. Това е, а после той изигра добър тайбрек. Трябваше да спечеля сервиса си в третия сет, този, който загубих. Имах лесно воле да затворя гейма. Малките детайли правят голямата разлика. Просто поздравления за него и недостатъчно добре за мен“, добави още той.