Носителят на 20 титли от Големия шлем Рафаел Надал получи ново огромно признание в родната си Испания. По-рано днес президентът на община Мадрид Исабел Диаз Аюсо награди тенис легендата с кралския орден „Втори май“ за изключителните му заслуги към испанския спорт, както и за благотоврителната му дейност по време на карантината в Испания. Това е най-високото отличие, присъждано от регионалните власти на испанската столица.

„Много съм благодарен на община Мадрид, нейния президент, общинския съвет и всички жители на Мадрид за награждаването ми с ордена „Втори май“ написа Надал в една от социалните мрежи.

„Бих желал да запомня най-вече жертвите на ужасната пандемия, която изживяваме, и техните близки. Пандемията повлия на всички ни по един или друг начин, но най-вече на тези, които загубиха любими хора. Бих искал да благодаря на всички здравни работници и най-вече на тези в Мадрид, където първата вълна нанесе сериозен удар върху местната общност. Също така искам да благодаря и на националните служби за сигурност. Убеден съм, че Испания ще направи това, което винаги е умеела да прави – ще преодолее най-трудните обстоятелства. Винаги сме успявали и този път няма да е изключение“, каза испанският тенисист.

„Благодаря ви за отличието, това е голяма чест. Искам да споделя тази гордост с жителите на Мадрид – място, което винаги съм чувствал близко до сърцето си и където винаги съм бил посрещан много топло и съм изживял незабравими мигове както в професионален, така и в личен план. Надявам се, че това, през което преминаваме в момента, скоро ще бъде само спомен и ще можем отново да споделяме и да се наслаждаваме на нещата, които ни правят щастливи, по начина, по който сме свикнали. Надявам се, че тази пандемия ще приключи възможно най-скоро. Всички вие направихте този ден незабравим за мен. Благодаря ви!“, добави още той.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal)