Българският национал за Купа "Дейвис" Илиян Радулов се класира за четвъртфиналите на сингъл на турнира по тенис на клей в Сабадел (Испания) с награден фонд 25 хиляди долара.

Радулов, "щастлив губещ" от квалификациите, спечели срещу поставения под номер 8 Райън Найбур (Нидерландия) със 7:6(1), 6:7(4), 6:1 след три часа и половина игра.

Шампионът на България на открито за 2022 година преодоля лош старт и навакса пасив от 1:4 гейма, за да стигне до обрат след категоричен успех в тайбрека на първия сет. Във втората част Радулов дръпна с 4:1, а при 5:3 сервираше за мача, но не се възползва и Найбур стигна до 5:5, след което изравни и резултата в сетовете след 7:4 точки в тайбрека. Това не смути българина, който поведе с 5:0 в третата част и отново сервираше за победата, но пак не успя да се справи, след което реализира осмия си пробив, за да триумфира. 

Нидерландецът, 426-и в световната ранглиста, допусна цели 17 двойки грешки в мача.
 
В схемата на двойки българинът Николай Неделчев и представителят на домакините Макс Алкала Гури ще играят по-късно днес на четвъртфиналите срещу третите поставени Клийв Харпър (Канада) и Иняки Монтес-Де Ла Торе (Испания).  /БТА