Най-добрият български тенисист Григор Димитров отпадна още в първия кръг на турнира в Акапулко. След епична битка с 130-ия в света Стефан Козлов, родният тенисист отстъпи пред родения в Скопие американец с 6:7(8), 7:5, 3:6.

По програма Григор трябваше да стартира участието си в надпреварата с мач срещу Максим Креси, но американецът изненадващо се оттегли от турнира близо два часа преди стартирането на двубоя. Така за противник на Димитров бе определен „щастливият губещ” Стефан Козлов.

Двубоят в Акапулко продължи цели 3 часа и 18 минути, а Димитров разочарова с представянето си, допускайки изключително много непредизвикани грешки, които му костваха успеха в срещата.

Във втория сет двубоят бе близо до прекъсване заради сериозни здравословни проблеми за Козлов. Американецът се строполи на корта, след като получи крампи и в двата крак. В крайна сметка след десетминутно оказване на лекарска помощ, Козлов се съвзе и въпреки че загуби сета, успя да измъкне успеха в третия, а с това и в мача. В третия решителен сет Димитров допусна ключов пробив в шестия гейм за 2:4 и загуби с 3:6.

В втория кръг "щастливия губещ" Стефан Козлов очаква победителя от срещата между Рафаел Надал и Денис Кудла.

Първи сет

Мачът не започна никак добре за Григор Димитров, който допусна пробив още при първото си подаване. Българинът допусна няколко непредизвикани грешки, за да се стигне до 15-40. Последваха два уинъра, за да стигне до дюс, но след изстрел в аут, Козлов отново поведе. След неубедително излизане на мрежата и хубав удар на Козлов, който не остави шансове за реакция от страна на българина, американецът проби.

При 2:3 Димитров имаше отличен шанс да изравни, но след много добра изява на Козлов на мрежата при 30-30, Козлов съумя да вземе подаването си.

В седмия гейм Димитров отново показа сериозни слабости и изпусна аванс от 40-0. За негово щастие обаче, Козлов не се възползва и българинът успя да затвори гейма в своя полза.

Първият сет на мача се реши в тайбрек. Димитров започна много добре и поведе с 3-0, но новa поредица от елементарни грешки костваха преднината му, за да се стигне до 4-3 в полза на американеца. В крайна сметка българинът доведе нещата до сетбол при 7-6 в своя полза и сервис на Козлов. Григор отново сгреши и не успя. При 8-8 Димитров допусна минибрейк, а това му струваше и сета. В първата част на мача българинът допусна 29 непредизвикани, както и 8 двойни грешки.

Втори сет

Вторият сет отново започна колебливо за световния номер 33. Американецът поведе с 2-1, като успя да спечели своя сервис-гейм на нула. При 30-30 Димитров сбърка бекхенд воле, а след това прати два форхенда в аут, за да бъде пробит за 1:3. Българинът обаче реагира много добре и веднага успя да върне пробива, въпреки че геймът бе един от най-дългите от началото на срещата, като се стигна до три дюса. Последва медицинско прекъсване за Козлов, който имаше проблеми с дясното си бедро. Неразположението на американеца си оказа своето, като Григор успя да спечели подаването си на нула, за да изравни при 3-3.

След завръщането си на корта, Козлов показа агресивна игра, въпреки здравословните си проблеми преди минути, и на свой ред взе подаването си за 3:4.

BGNES
10 снимки

В следващия гейм американецът поведе с 40-0 след три поредни непредизвикани грешки от страна на Григор Димитров. Българинът обаче успя да изравни, но само за да допусне нова двойна грешка и да подари пробива на Козлов за 3:5.

При 5:3 в полза на Козлов се стигна до сериозно прекъсване на срещата. Здравословните проблеми за американеца продължиха и той използва втори медицински таймаут. Този път прекъсването продължи близо десет минути, а след завръщането си на корта, американския тенисист видимо не бе готов да продължи срещата.

Григор успя да пробие своя противник, който много трудно се движеше по корта, но въпреки крампите в краката си, продължи двубоя. При създалата се ситуация Димитров лесно обърна нещата в своя полза и поведе с 6:5. Следващият гейм бе спечелен на нула от българина, с което бе изравнен и резултатът в мача – 1:1 сета.

Трети сет

В третия сет Козлов започна да се движи все по-добре, въпреки проблемите му до този момент. Григор стигна до цели шест възможности за пробив, но така и не успя да се възползва от тях. В крайна сметка американецът успя да спечели подаването си след нови грешки от страна на българския тенисист. Първият гейм в третия сет продължи цели 12 минути.

Козлов стигна до трети успешен гейм, който спечели след достигане до дюс. Отново колебливата игра на Григор Димитров улесни съперника му, който поведе с 3-2. Последва пробив за 130-ия в света за 4-2, а след това и потвърждаване на брейка.

Димитров успя да намали до 2-5, но всичко изглеждаше предопределено заради изключителния брой грешки, които правеше българинът в този мач. Срещата приключи със слаб удар на Григор в мрежата, за да „избухне” публиката с бурни аплодисменти по адрес на Стефан Козлов, който показа изключителен характер, въпреки здравословните си проблеми в мача.