Проблемите на Новак Джокович в опитите да се завърне на най-високо ниво продължават. След като в Монте Карло сърбинът постигна две победи и даде оптимзъм на феновете си, в Барселона бившият №1 загуби още в първия си двубой - 2:6, 6:1, 3:6 срещу квалификанта Мартин Клижан.

Ноле реши да се включи в турнира в Барселона, за да натрупа още игрови ритъм, но приключи рано участието си. Три пробива бяха достатъчни за Клижан, който бе перфектен в оползотворяването на възможностите си - 3/3. В същото време Джокович постигна два пробива, но и двата бяха във втория сет, в който сърбинът пое контрола над двубоя. Възходът му обаче не се задържа в решителния сет, в който Клижан постигна решителен сет за 5:3. В следващия кръг Клижан ще срещне Фелисиано Лопес.

Финалистът от Монте Карло Кей Нишикори се оттегли от надпреварата, след като загуби първия сет срещу Гийермо Гарсия Лопес - 3:6.

Доминик Тийм продължава напред след 7:6(8), 6:1 над испанския талант Хауме Мунар.

"Щастливият губещ" Йозеф Ковалик пък се възползва максимално от късмета си и вече е в трети кръг след 6:3, 6:3 над Гуидо Пея.