Григор Димитров се класира за втория кръг на тенис турнира от Мастър сериите в Монте Карло. Българинът победи Валентен Вашро от Монако със 7:5, 6:2 и стартира сезона на клей по най-добрия възможен начин. 

Мачът продължи 1.30 часа.

В следващия кръг от надпреварата той ще се изправи срещу победителя от двойката Миомир Кецманович (Сърбия) или Матео Беретини (Италия).

Хасковлията срещна по-сериозни трудности само в първия сет, в който монегаскът (138 в ранглистата при мъжете) успяваше да вземе по-дългите разигравания. Частта започна с много бърза размяна на пробиви, а след това двамата съперници влязоха в руслото на мача разменяйки си сервис-геймовете. При 5:4 Григор Димитров се възползва от двойна грешка на Вашро и стигна до сет-бол. Монегаскът обаче го отрази, което наложи частта да продължи до пробив за 7:5 в полза на Григор Димитров.

Вторият сет беше много по-бърз и безпроблемен за хасковлията, пробивайки своя съперник още за 3:1, а след това да вземе частта с 6:2. Голямата разлика в тази част се крие в броя на печелившите удари - 23:8 в полза на Димитров.

За класирането си за втория кръг в Монте Карло българинът ще добави 50 точки за световната ранглиста и 39 667 евро от наградния фонд, който възлиза на общо малко над 5,9 милиона евро.

Григор Димитров: Когато удариш стената, просто трябва да я счупиш

По този начин хасковлията преодоля първия кръг в Монте Карло за 11 път в своята кариера.


Първи сет 7:5:

Димитров започна много добре при свой сервис и поведе с 30:0 в първата част, но допусна изравняване за 30:30, а след това даде и шанс на Вашро за пробив при 30:40, което доведе до пробив - 1:0 в полза на родения в Монако тенисист. Във втория гейм Вашро започна да греши, което позволи на Григор да поведе с 40:30 и да върне пробива за 1:1. Българинът върна брейка, за да вземе подаването си за 2:1, но Вашро взе своя за 2:2. Българинът започна да показва малко по-разнообразна игра с напредването на мача, което веднага пролича и в резултата - гейм на нула - 3:2, но и съперникът не се дава - 3:3. Димитров атакува отлично и с бекхенда си за 40:15, след това допусна неточност, но в крайна сметка отново взе сервис-гейма си за 4:3. Последва много лесен гейм за Вашро - на нула - 4:4, но и Григор продължи в отлично темпо за 5:4. 

Представителят на домакините получава сериозна подкрепа от трибуните. Това обаче не разколеба Гришо, който при сервиса на Вашро доведе до 40:40 и след двойна грешка на съперника, българинът достигна до сет-бол. Вашро го отрази и доведе мача до 5:5. Монегаскът започна да печели дългите разигравания и на два пъти довежда до равенство сервис-гейма на Григор 30:30 и 40:40. Грешка в бекхнда и ас направиха резултата 6:5. Дори и стабилността при дългите разигравания, както и на мрежата за Вашро, не попречиха на Григор Димитров да пробие в края на вземе частта със 7:5. 


Втори сет 6:2:

Бърза размяна на геймове в началото на частта. Григор стартира по много добър начин с гейм на нула. Последва бърз гейм и в полза на съперника - 1:1. Въпреки че допусна грешки, взе пак българинът излезе отново напред за 2:1, а в играта на Димитров се появиха повече уинъри. При сервис на Вашро Димитров стигна до 40:30 с шанс за пробив, оползотворен за 3:1, а след това българинът го затвърди за 4:1. Вашро взе подаването си за 4:2, но и Димитров подобри представянето си и без проблем стигна до 5:2, а след това не сгреши за 6:2. Той записа 32 уинъра в мача. 


Преди мача:

Гришо стартира участието си на първия за годината тенис турнир от сериите Мастърс 1000 на клей в Монте Карло.

Съперникът на Гришо е роден в Монако. Той е под номер 138 в световната ранглиста и има само 6 мача на ниво ATP. Григор Димитров ще се изправи срещу 25-годишния тенисист за първи път в своята кариера.  Трябва обаче да се има предвид, че Вашро има впечатляващите 21 победи със само четири загуби досега през 2024 година.

Хасковлията е в много добра форма. Само преди броени дни той стигна до финала на Мастърса в Маями, като в битката за трофея отстъпи на Яник Синер. Преди това той последователно отстрани Хуберт Хуркач, Карлос Алкарас и Александър Зверев. 

Най-доброто класиране на Григор Димитров до този момент в Монте Карло е полуфинал. Гришо достига до тази фаза два пъти през 2018 (загуба от Рафаел Надал) и 2022 (загуба от Алехандро Давидович Фокина).