Двубоят на Роджър Федерер и Александър Зверев в Колумбия бе отменен. Причината за това, няколко часа преди двамата тенесисти да излязат на корта в Богота бе, опасността от безредици и възможността животът на много хора да бъде застрашен в колумбийската столица.

Същият ден стотици хора протестираха пред дома на колумбийския президент - Иван Дюк в Богота, противопоставяйки се на комендантския час, наложен на столицата след ожесточени размирици. Демонстрантите изпяха националния химн и чукаха по тенджери и тигани, а втори ден столицата и страната са залети с протести, при които има и стотици ранени.

В колумбийската столица комендантският час бе въведен заради избухналите социални протести. Първоначално мярката бе приложена в отделни райони на столицата, но по времето, когато Федерер и Зверев трябваше да са на корта, бе засегнала целия град.

Колумбийците изразяват недоволството си от икономическата и социалната политика на президента Дюк. В някои градове мирните акции прераснали в стълкновения с полицията, която прибегнала до водомети, сълзотворен газ и гумени куршуми за успокояване на протестиращите.

Първоначално протестите бяха замислени като демонстрации на студенти и преподаватели, но политическата опозиция обяви намерението си да проведе обща стачка. Същевременно местната миграционна служба затвори сухопътните и речните граници, а правителството обяви спешни мерки, които включват забрана за носене на оръжие.

Турнето на Федерер започна в Чили, където той спечели първия от серията демонстративни мачове срещу Александър Зверев в Южна Америка. Швейцарецът се наложи с 6:3, 4:6, 6:4.

Поредната им спирка бе Буенос Айрес, а в столицата на Аржентина двамата бяха посрещнати от футболната легенда Диего Армандо Марадона. Световният шампион не присъстваше на трибуните на Парке Рока, където двамата тенисисти забавляваха публиката, но записа специално видео, което бе излъчено на голям екран на корта.

След проваления мач в Богота, на 23 ноември Федерер и Зверев са в Мексико Сити, а ден по-късно ще забавляват публиката в Кито, Еквадор.

Маестрото използва официалния си профил в Instagram, за да обяви и там новината, че няма да има двубой в Богота, а много фенове му писаха, че са пристигнали от цялата страна заради него:

„Сърдечно разбирам хората в Богота. За съжаление не успяхме да проведем дългоочаквания от мен мач заради комендатския час. Обещавам на всички, че аз и Саша ще се върнем, за да дадем шанс на колумбийските фенове да ни видят. С толкова хубави спомени от турнето ми през 2012 година нямам търпение отново да го направим“, написа швейцарецът.