Екоактивистите, които прекъснаха мач на Григор Димитров на “Уимбълдън” миналата година, получиха осъдителни присъди. Дебора Уайлд (69 г.) и Саймън Милър-Едуардс (67 г.) бяха признати за виновни от съда в Лондон, но се разминаха с условни присъди за посегателството си, съобщи "Скай Спортс".
 
Инцидентът се случи по време на първия мач на българина на “Уимбълдън” 2023 срещу японеца Шо Шимабукуро, който Григор спечели с 6:1, 6:2, 6:1.
 
Тогава Димитров взе с лекота първия сет, но в началото на втората част при резултат 1:0 за него на корт №18 нахлуха двама протестиращи, които разпиляха на тревата две кутии, пълни с парчета пъзел и оранжеви конфети. Един от екоактивистите дори седна по средата на корта, докато не бе изведен от охраната. Това доведе преустановяване на играта, а след това заваля дъжд и паузата продължи.

екоактивисти Уимбълдън Григор Димитров

източник: Gulliver/GettyImages

Два часа по-късно по абсолютно идентичен начин Уилям Уард (66) прекъсна двубоя между британката Кати Бътлър и австралийската Дария Савил. Той също получи условна присъда.
 
Впоследствие се оказа, че действията на тримата били част от дейността на екологичната активистка група Just Stop Oil, действаща на територията на Обединеното кралство. Използвайки гражданска съпротива, вандализъм и директни действия, групата цели британското правителство да се ангажира да спре лицензирането и производството на нови изкопаеми горива.
 
На пресконференцията след мача Григор Димитров похвали служителите от охраната на “Уимбълдън”, като коментира, че те са действали адекватно за овладяване на ситуацията. В същото време българинът заяви, че в по никакъв начин не се е почувствал застрашен от протестиращите. Той добави, че за момент е помислил дали сам да не спре нахлулия на корта екоактивист, но веднага си е казал, че това не е неговата работа.