Двама квалификанти ще участват на полуфиналите на DIEMA XTRA Sofia Open! След като по-рано през деня до тази фаза стигна Йозеф Ковалик, той бе последван от Мирза Башич. Босненецът победи в много труден мач германеца Максимилиан Мартерер с 6:4, 4:6, 6:3.

По този начин Башич записа своята пета поредна победа в София и за втори път в кариерата си достигна до полуфинал на АТР турнир. Негов съперник в него ще бъде поставеният под №1 в схемата Стан Вавринка.

Ураганът Стан мина през Троицки за 1/2-финал в София

В първия сет двамата участници в последния мач от програмата на четвъртфиналите бяха перфектни на сервис и геймовете вървяха много скоростно. Само че при 4:5 Мартерер сервираше за оставане в сета и именно в този момент показа първи колебания на своя сервис. Башич стигна до първия брейкбол в целия мач и с него успя да спечели частта.

Още в следващия гейм, първият от втория сет, Мартерер също реализира първи пробив в мача. Германецът продължи да играе солидно на сервис и Башич така и не получи възможност да върне брейка, което вкара двубоя в решителна трета част.

Тя отново започна с труден сервис гейм за квалификанта от Босна, но разликата бе, че този път той отрази шанса за пробив. Оттам насетне сервиращите взимаха своето до 4:3, когато босненецът стигна до едва втория си брейкбол в целия мач. Мартерер отрази опасността, но съперникът му се пребори за още една и бленуваният пробив бе факт.

Следващият гейм не бе лесен, след като босненецът трябваше да се справи от 15:30, но добрият му сервис помогна и той затвори мача след час и 44 минути игра.