През тази седмица Григор Димитров е 43-и в световната ранглиста на АТР. Българинът претърпява спад от цели 15 позиции, тъй като не успя да защити точките, завоювани от достигането до полуфинал на Мастърса в Монте Карло през 2018. Тази година Григор имаше нещастието да срещне Рафаел Надал още в трети кръг, което води до загуба на доста точки.

В новото издание на ранглистата Димитров е с актив от 1030 точки. Това е и най-лошото му класиране от над 7 години. Той завърши 2012-а като №48, след което започна походът му нагоре. През 2016-а българинът също имаше един тежък период, при който се бе смъкнал до №40 преди да дойде великолепната 2017-а и рекордната му трета позиция в света.

Добрата новина за него е, че до края на годината няма толкова много точки за защитаване, така че ако върне високото си ниво, ще може бързо да се завърне сред най-добрите.

В топ 10 единствената промяна е, че Кевин Андерсън измества Кей Нишикори от шестото място. Шампионът от Монте Карло Фабио Фонини пък се изкачва с 6 позиции до рекордното за себе си 12-о място. Най-големият скок е за финалиста Душан Лайович - 24 места до №24.

Лек спад бележат и другите българи в световната ранглиста. Димитър Кузманов е №326, Александър Лазов №480, а Александър Лазаров №485.

Григор Димитров с послание към феновете