Григор Димитров успя да пречупи болката в себе си след получена травма срещу Теренс Атман и победи французина в два сета (7:6(3), 6:3 в италианската столица Рим по време на Мастърса на Ботуша. Рано-рано в първия сет Димитров обърна неприятно своя десен глезен, след като настилката във Вечния град беше изключително лоша за тенис от подобен калибър. Последва колебание в играта на българина, което беше и очаквано, но в крайна сметка след тайбрек родният тенисист взе надмощие над наглия французин.

На няколко пъти Атман използваше редица цинични изрази, хвърляше ракетата си и бавеше времето, но опитът на Гришо му спомогна да не бъде смутен и приключи срещата в два сета при 6:3.

Така Григор едва за трети път стига до осминафиналната фаза в Рим за едва трети път в своята кариера, а там го очаква победителят измежду Тейлър Фритц или Себастиан Корда.

В първия си двубой от надпреварата в Италия, Григор Димитров не срещна трудности срещу японеца Йошихито Нишиока.

Григор Димитров

източник: sofascore.com

Guilliver/GettyImages
5 снимки

Първи сет

Жребият в мача бе спечелен от французина, който предпочете да сервира първи. След две продължителни разигравания, Григор Димитров показа, че е приел доста сериозно днешния си противник, реализирайки страхотен минаващ удар за 30:15 в негова полза. Атман изравни с за 30:30, пращайки топката в близост до тялото на Григор, който не успя да реагира. Димитров пропусна първата си възможност за пробив, а французинът стигна до предимство. Григор отново се измъкна, за да се стигне до страхотно разиграване и прекрасна игра на двамата тенисисти на мрежата. След мрежа аут след удар на Атман се стигна до четвърто поредно равенство. За съжаление след предно дълго разиграване, Димитров падна на корта, но след няколко минути успя да се изправи. Веднага след това обаче французинът успя да затвори гейма в своя полза.

Въпреки първоначалните проблеми в глезена за Димитров, хасковлията успя да спечели по безупречен начин подаването си и остави своя съперник на 0, за да изравни геймовете. В третия гейм Димитров достигна до втори шанс за пробив от началото на мача, като този път успя да го направи, за да поведе с 2:1. Родният тенисист показа непоколебимост при последвалия си сервис-гейм и дръпна до 3:1. Петият гейм във Вечния град беше изключително завързан, като българинът стигна до 30:30 след отличен минаваш удар с бекхенд по късия диагонал, но с устойчив сервис Атман спечели за 2:3.

Проблемната новина за Димитров дойде в шестия гейм, когато болките в глезена се засилиха, а това си личеше явно, след като и движението на българина по корта беше твърде лимитирано. Така Атман стигна до точка за пробив и след сгрешен бекхенд от основната линия на Григор, французинът изравни - 3:3. Атман взе и последвалия гейм, като проблемите за нашия тенисист продължиха. Двамата размениха последвалите си подавания и Атман стигна до 5:4 в първия сет.

Димитров запази самообладание в десетия гейм на първия сет и с отличен бекхенд по правата от основната линия разсече защитата на Атман и изравни резултата до 5:5. Гришо стигна до 0:30 при подаване на французина, а след това последва досадно обаждане на лайнсмена при разиграване за аут на нашия тенисист при втори сервис на Атман. Последва преиграване от първи сервис и Атман изравни за 30:30, но Димитров стигна до предимство в този гейм. С доза шанс Атман се измъкна за 40:40 с помощта на мрежата. В този продължителен гейм в крайна сметка надделя младия французин, който стигна до 6:5.

Григор Димитров прати сета да се реши след тайбрек след чудесен сервис-гейм от негова страна.

Тайбрекът:

В него Атман стартира успешно, след като Димитров пресили форхенд по правата. Григор сбърка нов форхенд от основната линия и продължи с по-лимитираните си движения по корта. Българинът направи отлична комбинация, за да направи 1:2 в полза на Атман. Григор стигна до аванс при 3:2, а Атман започна да демонстрира припряност в отиграванията си. Роденият в Хасково атлет направи 4:2 и превзе контрола върху тайбрека. Димитров рискува с по-агресивно поведение по корта и направи 5:2 в своя полза. С две грешки на свой сервис от Атман стана 6:2 за Григор, а французинът удари ракетата в корта, но дори не успя да я счупи.

В крайна сметка Димитров триумфира в първия сет и поведе при сетовете.

Втори сет

Григор Димитров тръгна уверено във втория сет и триумфира при своето подаване, за да открие сметката в Рим. Теренс Атман се справи също при своя сервис-гейм и направи 1:1. Двамата продължиха с размяна на спечелени сервис-геймове, а Димитров затрудни Атман в четвъртия гейм. В крайна сметка с две поредни точки от 30:30 левичарят изравни резултата - 2:2.

С кратки разигравания Димитров продължи марша си в Рим във втория сет и покачи до 3:2. С успешна контра къса топка и грешка на мрежата на Атман нашият тенисист стигна до 0:30 при сервис на французина. Първият беше сбъркан от младока, но при втория Димитров сбърка с бекхенд ретура. Преимуществото в гейма на Гришо беше осезаемо и с перфектно разиграване стигна  до сет и пробив аванс - 4:2 за Димитров.

Димитров заигра много по-стабилно спрямо младия французин, който изпускаше нееднократно нервите си и получи предупреждение от Карлос Бернандес. Последва рутинен сервис-гейм от нашенеца за 5:2. Атман спечели осмия гейм във втория сет, но Димитров стигна до три мачбола. При първия българинът не се справи, след като сгреши бекхенд слайс и след час и 43 минути победата беше за Григор Димитров.