Когато излезе жребият за основната схема на Мастърса в Париж, едва ли някой българин и привърженик на Григор Димитров е гледал по-далеч от мач с Давид Гофен във втори кръг. Фортуната му отреди да започне началото на края на сезона си срещу местния младок - Юго Умбер, а при победа именно добрият му приятел от Белгия щеше да е следващ негов съперник. Нещо, което се случи, а хасковлията се справи и с двата теста. Мнозина си мислеха, че точно на 1/8-финалите срещу Доминик Тийм ще приключи годината за българина, който никога преди това не бе преминавал тази фаза на турнира. Григор обаче отново успя да натрие носовете на критиците. Той използва поотминалия си устрем от Откритото първенство на Щатите, където постигна първа победа над Роджър Федерер и стигна до 1/2-финалите за първи път, за да достигне първи финалното каре в Париж, където Новак Джокович се погрижи да си уредят среща, разгромявайки Стефанос Циципас с 6:1, 6:2

Двамата балкански представители са играли един срещу друг 9 пъти. 8 от победите са на сметката на Ноле, но Гришо е вкусвал успеха срещу него, макар и преди 6 години и половина, когато във втори кръг на Мастърса в Мадрид първата ни ракета сломи тогавашния водач в световната ранглиста след 3 часа и 6 минути гладиаторска битка за крайното 7:6(6), 6:7(8), 6:3.

Оттогава насам сърбинът е в серия от 6 последователни успеха. Най-скорошният им сблъсък бе запомнящ се. Миналата година в Синсинати на 1/8-финалите Григор водеше със сет и пробив срещу белградчанина, но тогавашният носител на 13 титли от Големия шлем се преобрази, измъкна мача, а впоследствие спечели и трофея, с което се превърна в първия тенисист, който е триумфирал на абсолютно всички Мастърси в тура.

Григор Димитров обаче винаги съумява да изкара на показ целия си арсенал и най-доброто от своята игра срещу Светата троица в тениса - Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович.

Прави впечатление, че трудните мачове през тази седмица за нашето момче бяха срещу непознати опоненти, с които никога преди не е играл, а срещу тези, с които се среща поне за пети път (Тийм), биват прегазени. Днес едва ли евентуална победа на нашенеца би била толкова изразителна, както срещу Гофен или Тийм, но със сигурност Григор знае какво да очаква от световния №1.

Както и да приключи 1/2-финалът, Григор си е гарантирал завръщане в топ 20 на световната ранглиста, която ще бъде обновена в понеделник.

Схватката в спора за финала започва в 15:00 часа българско време и ще можете да я проследите пряко в Гонг.