Новак Джокович е шампион на Мастърс турнира в Рим за шести път в кариерата си. Световният №1 спечели сет на 0 и постигна обрат във втория, за да стигне до трофея във Вечния град без да загуби нито един сет по пътя си.

След фантастичното начало на мача сърбинът успя да овладее прогреса на съперника си във втората част и по този начин се превърна в най-възрастния шампион в турнира само ден, след като достигна и до победа №1000 в кариерата си, за да завоюва победата с 6:2, 6:7 (10) и в шампионския тайбрек 12:10.

След трудното начало на сезона това е първи трофей за Новак през 2022-а, а демонстрираното безспорно го прави топ фаворит за успех и на Ролан Гарос, който стартира след седмица. За него това е общо 38-и трофей на ниво Мастърс 1000 и 87-и в АТР тура.

Джокович бе спечелил последните пет мача между него и Стефанос Циципас, включително и финала на Ролан Гарос през 2021-а, когато постигна обрат от 0-2 сета. Едва ли обаче е имало много хора, които са очаквали първият сет на мача за титлата в Рим да завърши при резултат 6-0 за световния №1.