181 дни. Точно толкова минаха от последния мач на 12-кратния шампион от Големия шлем Новак Джокович. Но чакането приключи! Защото сърбинът се завръща на корта и още в седмицата преди Аустрелиън Оупън ще имаме възможността да го видим отново в действие.

Ноле е една от големите звезди на демонстративния турнир Куйонг Класик, който от 1988 година насам неизменно се провежда в дните преди първия турнир от Големия шлем за годината.

От първия турнир, спечелен от Пат Кеш, мина доста време, а в чест на юбилейното 30-о издание организаторите са събрали една от най-добрите селекции в историята на надпреварата.

7 от първите 14 в световната ранглиста участват в Куйонг Класик! Сред тях е и световният №1 Рафа Надал, който вече изигра своя първи мач в надпреварата като загуби в два сета от Ришар Гаске.

Турнирът, който се провежда в квартал Куйонг в Мелбърн, е ценен именно заради това, че дори при загуба, участниците продължават участие за разпределение на местата в крайното класиране и така получават отлична подготовка за Аустрелиън Оупън. Излишно е да казваме и че условията са максимално подобни на тези в "Мелбърн Парк".

Петима са топ 10 участниците в надпреварата, която ще се излъчва през цялата седмица по Mtel Sport 1. Освен Надал ще видим в действие Доминик Тийм, Марин Чилич, Давид Гофен и Пабло Кареньо Буста. Другото голямо име освен Гаске пък е това на Кевин Андерсън.

Но да се върнем към Джокович, защото именно неговото участие е това, което всички тенис фенове очакват с нетърпение. Втората половина на 2017-а бе наистина необичайна в мъжкия тенис, тъй като една дузина от най-добрите тенисисти бяха извън игра заради контузии.

Началото на 2018-а дойде с много надежди отново да се наслаждаваме на всички най-добри, но новините, че Анди Мъри и Кей Нишикори няма да участват и на Аустрелиън Оупън, натъжиха всички фенове. Затова и надеждите сега са свързани най-вече с Джокович, който в последните години бе истински доминатор в АТР.

Заради проблемите си с дясното рамо Джокович не е играл от Уимбълдън насам, а отказването му от участие на турнирите в Абу Даби и Доха засили притесненията, че той няма да е готов за надпреварата в Мелбърн.

Сърбинът обясни, че има нужда от малко повече време, за да е готов за игра, но пристигането му в Австралия дава надежди, че ще е на 100% за турнира, който е печелил пет пъти в последните седем години.

"Новак очевидно се нуждаеше от смяна на програмата, за да си даде най-добър шанс да бъда на 100% за първия ден на Аустрелиън Оупън", заяви директорът на Куйонг Класик Питър Джонстън.

"Надяваме се двата мача в Куйонг да му дадат нужната подготовка. Ще бъде страхотно за феновете да го видят отново на Куйонг Класик", допълни Джонстън.

Както споменахме, Джокович, а и всички останали, ще имат възможност да проведат минимум два мача поради спецификата на формата, при който и загубилите първия си двубой, продължават за разпределяне на местата след четвърто.

Но още първият мач на сърбина най-вероятно ще ни даде ясен сигнал затова дали може да го броим сред претендентите за трофея в Мелбърн. А въпросният двубой ще е истински тест за състоянието на Джокович, защото той ще бъде срещу №5 в света Доминик Тийм.

Въпросният мач е втори от програмата в сряда. Тя започва в 2 часа през нощта българско време с двубоя между Марин Чилич и Матю Ебдън. Веднага след тях е сблъсъкът между Джокович и Тийм, а след него е и женският мач Белинда Бенчич - Уанг Ксиу. Всички те ще бъдат излъчвани по Mtel Sport 1.

По същия канал ще бъдат излъчвани и мачовете от Куйонг Класик в четвъртък и петък. Отново те ще бъдат в малките часове на денонощието у нас. Програмата за четвъртък ще стане ясна след изиграването на двубоите в сряда, а в петък са финалът при мъжете, както и мачът за третото място, както и финалът при дамите.