Дойде време и за първия финал на турнира от сериите „Мастърс“. В Рая на тениса, както наричат надпреварата в Индиън Уелс с награден фонд 8,58 милиона долара, един срещу друг ще се изправят Рафаел Надал и представителя на домакините Тейлър Фриц. Финалът стартира малко след полунощ в неделя, 21.03, като ще бъде излъчван на живо по MAX Sport 1.

Надал спечели испанския сблъсък срещу Карлос Алкарас на полуфиналите. 35-годишният Матадор  надигра 18-годишния Алкарас с 6:4, 4:6, 6:3 в мач, продължил 3 часа и 12 минути, за да се класира за финала на състезанието.

Gulliver/GettyImages
99 снимки

В битката за титлата той ще срещне американецът Тейлър Фриц, който отстрани Андрей Рубльов от Русия със 7:5, 6:4 за час и 47 минути игра и се класира за първия си финал на подобно ниво. При успех над Фриц, Рафаел Надал ще изравни рекорда на Новак Джокович от 37 титли от сериите „Мастърс 1000“. Ако Тейлър Фриц надделее, той ще стане първия американец след Андре Агаси през 2001 година, който печели трофея.

„Играх добре в началото, но беше трудно да го спра заради невероятните му удари“, заяви Рафаел Надал, който достигна за пети път до финала на турнира в Индиън Уелс.

„След това не мога да кажа, че контролирах мача, защото е невъзможно да имаш контрол срещу играч като него“, добави Надал за младия Алкарас.

Съперниците си размениха общо пет пробива в първия сет, а ситуацията се повтори във втората част, но с успех за Карлос Алкарас. В решителния сет обаче Рафаел Надал поведе с 5:3 и стигна до победата.

В другия полуфинал номер 20 в световната ранглиста при мъжете Тейлър Фриц поднесе изненадата, отстранявайки Андрей Рубльов. Фриц поведе с 4:1 в първия сет, допусна изравняване при 5:5, но не загуби концентрация и спечели със 7:5. Във втората част американецът осъществи късен пробив за победното 6:4.

„Не бях фаворит в мача, така че можех да играя малко по-освободено. Всичко се нареди много добре за мен. Даже не изглежда реално, това е сбъдната мечта за мен“, коментира Фриц.

Gulliver/GettyImages
95 снимки