За съжаление на всички тенис фенове Рафаел Надал сложи преждевременно край на своя сезон, обявявайки, че няма да вземе участие във Финалите на АТР в Лондон, които започват в неделя.

Причината е проблемът в областта на корема, заради който Надал отказа участие и на последния Мастърс в Париж. Освен това испанецът е претърпял операция, с която да премахне свободно тяло, попаднало в глезенната му става.

По този начин приключи и битката за №1 в края на сезона. Това ще бъде Новак Джокович, който с достигането до финала в Париж успя да изпревари Надал в класацията. Самият Надал пък почти сигурно ще финишира под №2 в света като единствено може да бъде изпреварен от Роджър Федерер, ако Маестрото спечели турнира в Лондон без загуба.

При отсъствието на Надал мястото му на Финалите на АТР ще заеме Джон Иснър, за когото това ще бъде дебют в турнира. Матадора е вторият от голямата осмица, който се отказва от участие в Лондон. Преди него това направи и Хуан Мартин дел Потро, чието място зае Кей Нишикори.

Ето и какво написа Надал до своите фенове:

"Здравейте на всички: Пиша тези думи като край на сезона. Беше сложна година, много добра в тенис отношение, когато можех да играя и в същото време много лоша по отношение на контузиите, които получих. Направих всичко възможно, за да бъда в добро състояние в края на сезона, в Париж и Лондон, правех правилните неща и много исках да играя. За съжаление имах коремен проблем в Париж миналата седмица и в допълнение имах свободно тяло в глезенната става, който трябваше да бъде премахнат в операционната днес. Вярно е, че го установихме отдавна и от време на време ми пречеше. Но след като проблемът в коремните мускули ми пречи да играя в Лондон, решихме да се възползваме от момента и да отстраним свободното тяло, за да предотвратим бъдещи проблеми. По този начин се надявам да бъда на 100% за следващия сезон. Благодаря ви за подкрепата. Рафаел Надал."