Рафаел Надал се класира за своя 131-ви финал в ATP Тура и първи от Ролан Гарос 2022 насам! Испанският тенисист демонстрира непреклонния си дух и непоколебимост, преодолявайки Дуйе Айдукович с крайното 4:6, 6:3, 6:4 в двубой, продължил 2 часа и 12 минути. Този успех осигури на Матадора възможността да се бори за титлата на ATP 250 турнира в шведския град Бощад.

Началото на мача беше кошмарно за Надал, който не изглеждаше възстановен от вчерашния си 4-часов мач с Мариано Навоне. Айдукович започна с много агресивна игра и бързо поведе с два пробива. Хърватинът изглеждаше свеж и доминиращ, докато Надал играеше плитко и балонно, което позволи на Айдукович да диктува темпото.

Надал обаче показа защо е известен като Краля на клея. Постепенно започна да покрива по-добре корта и извличаше непредизвикани грешки от ракетата на своя съперник, намалявайки изоставането си до 2:3. Въпреки това, Айдукович успя да задържи преднината си и спечели първия сет.

Във втория сет Айдукович отново осъществи пробив още в първия гейм, но това само подбуди бойния дух на Надал. Испанецът започна да изпълнява своя марков форхенд по правата и завършваше точки в близост до мрежата, което доведе до два пробива в негова полза и изравняване на сетовете.

В третия сет Надал стартира перфектно, впечатлявайки с контраатаки и феноменална защита. Айдукович, загубил вяра в себе си, допусна множество грешки, което позволи на Надал да поведе с двоен пробив при 3:0. Хърватинът обаче се съвзе и направи геймовете 3:3, но емоциите явно го надвиха, тъй като предприе необмислени атаки към мрежата и отново загуби подаването си.

С победата Надал си осигури място на финала в Бощад, където ще се изправи срещу Нуно Борхес или Тиаго Аугустин Тиранте. Ангажиментите му на корта за деня обаче не приключват, тъй като предстои мач в двойковата надпревара с Каспър Рууд срещу бразилците Рафаел Матош и Орландо Луз.