Световният номер едно Рафаел Надал беше на прага на огромна изненада на старта на участието си на турнира в Пекин. На испанеца му се наложи да спасява два мачбола, но все пак успя да отстрани силно представящия се французин Лука Пуй след 4:6, 7:6, 7:5. 

Двамата прекараха на корта повече от 150 минути, като в крайна сметка устойчивостта на лидера в ранглистата се оказа по-голяма и той продължи във втория кръг на надпреварата. 

Първият сет предложи може би най-голямата изненада от началото на турнира. Пуй беше изключително стабилен и не оставяше никакви шансове на съперника си на свой сервис. Той се възползва от първия си шанс за пробив в петия гейм и дръпна с 3:2, после го затвърди при 4:2 и уверено тръгна към успеха в сета. 

Впоследствие французинът изпусна два сетбола, един от тях на сервис на Надал, но в крайна сметка реализира третия и след 6:4 поведоха с 1:0 сета. И това предвеща изключително интересен развой на двубоя. 

Вторият сет предложи ранен шанс за пробив за Пуй в третия гейм, но Надал го спаси. Впоследствие испанецът имаше три поредни брейкбола в осмия гейм, но французинът ги отрази. И в крайна сметка всичко се реши в тайбрек. 

В дългия гейм Пуй поведе с 6:4 и имаше два мачбола, за да хвърли най-голямата изненада в турнира. Но Надал показа шампионски дух, спаси ги и на свой сервис взе първия си сетбол, за да вземе тайбрека с 8:6 и да изравни 1:1 сета. 

Така се стигна до решителната трета част. Тя можеше да се развие по съвсем различен начин, ако Пуй беше осъществил пробива, за който имаше шанс в шестия гейм. Но Надал го спаси. И впоследствие в последното възможно подаване на Пуй го проби за 6:5, взе своя сервис и спечели мача след гладиаторска битка два часа и половина. 

Испанецът намери място във втория кръг, където задачата му ще е далеч-далеч по-лесна. Там ще срещне победителя от двубоя между квалификанта Ву и младия руснак Карен Хачанов.