Рафаел Надал не бе играл от февруари насам заради пандемията от Covid-19, но при завръщането си на корта демонстрира невероятна форма. Испанецът играе толкова добре, че самият той не може да повярва, че се намира в такова състояние.

Деветкратният шампион на Мастърса в Рим надигра Душан Лайович с 6-1, 6-3 и се класира на четвъртфиналите във Вечния град, след като и Пабло Кареньо Буста му взе едва два гейма във втория кръг.

„Показах много добро тенис ниво“, каза световният №2 след двубоя със сърбина. „Трябва да продължа да го подобрявам, да работя върху някои неща, които не се получават автоматично. Но не мога да настоявам за повече“.

„Това беше страхотна вечер за мен срещу още един добър опонент. Изобщо не мога да се оплача. Играя много по-добре, отколкото очаквах“, призна Рафа, който последно се състезава на хард в Акапулко и вдигна трофея с последователни успехи над Григор Димитров и Тейлър Фриц.

Испанецът показа невероятно движение по корта във „Форо Италико“, завършваше от форхенд и от бекхенд, сервисът му бе много ефективен, а ретурите и играта му на мрежата също възпрепятстваха Лайович да мечтае за нещо повече.

„Първият сет завърши 6-1, но началото на мача беше много трудно. Имаше доста добри точки“, каза Надал. „Много съм щастлив. Това е важна победа за мен след толкова дълго отсъствие. Да започна турнира с тези две победи, е страхотна новина“.

Днес Рафаел Надал се изправя срещу Диего Шварцман в мач, който ще определи един от полуфиналистите на Мастърса в италианската столица. Двубоят е от 21:30 ч. българско време на централния корт.