Националният ни отбор по тенис за "Купа Дейвис" даде пресконференция преди мача с Нова Зеландия, който е плейоф за историческо влизане в световна група 1. Участие в нея взеха капитанът на тима Валентин Димов и състезателите Александър Лазаров, Александър Донски и Пьотр Несторов. Двубоят е на 4 и 5 февруари на твърдите кортове в Крайстчърч, като в отбора още е и Димитър Лазаров. Националите не скриха, че се надяват да отстраним Нова Зеландия и в някои от следващите мачове, когато ще се изправим срещу по-силни съперници, Григор Димитров да подсили отбора.   
 
Александър Лазаров предупреди, че Нова Зеландия е опасен съперник преди гостуването на България в решителния плейоф за промоция в Световна група I на Купа "Дейвис", неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже.
"Играх в Оукланд в началото на месеца. Условията са много различни. Има 11 часа разлика спрямо София, а влажността те удря от самото начало. Гледах мачовете на новозеландците. Първата им ракета (Аджит Раи) показа много агресивна игра с често излизане на мрежата. Той за малко да мине квалификациите, а турнирът беше много силен, като номер 1 в пресявките беше Иржи Лехечка, който сега е четвъртфиналист на Откритото първенство на Австралия", коментира той.
 
Българите имат предимство според класирането си в световната ранглиста, като лидерът на тима Кузманов е 182-и в класацията на АТП, а Лазаров е 304-и. За сравнение първата ракета на новозеландците е Аджит Раи, който е 455-и в света, Рубин Стейтъм е 470-и, а Киранпал Пану с 574-и.
 
"Имаме предимство като ранкинг, но не трябва да ги подценяваме. Играем на техен терен, пред тяхна публика. От това, което видях, те са емоционални и се раздават до край. Трябва да бъдем максимално концентрирани и всеки да даде всичко от себе си. Фаворит няма. Всичко може да се случи", каза Лазаров. 
 
"Не можем да се оправдаваме с отговорност и напрежение. Трябва да покажем воля за победа, да се абстрахираме от всичко странично. Надявам се да бъдем здрави и да покажем най-доброто. Всичко зависи от нас и от това доколко ще им позволим да покажат силните си страни. На "Юнайтед къп" бяхме с Григор Димитров. Той е в много добра форма - и физическа, и психическа. Поставил си е високи цели за сезона и се надявам да ги постигне. Със сигурност ще бъде страхотно за мен, ако той играе в националния отбор. Но аз знам, че той ни подкрепя и ни желае най-доброто, което е важно за нас. За в бъдеще, когато играем срещу по-силни отбори, срещу по-добри тенисисти, вярвам, че и той ще се включи. Но ние първо трябва да го извоюваме", каза още той.
 
Александър Донски и Пьотр Нестеров се надяват успешната серия на България в турнира да продължи и срещу Нова Зеландия.
 
"Чест е да играя за националния отбор на България. Роден съм в САЩ, израснал съм в Канада, но сърцето ми е българско. Благодаря за доверието на капитана Валентин Димов и се надявам да го оправдая. През миналата година постигнахме добри победи в турнира над Парагвай и Южна Африка. Сега ще отидем там, за да продължим тази серия с успех и над Нова Зеландия. Ще бъде много вълнуващо за мен", заяви Донски.
 
"Благодаря за гласуваното доверие. Чест и привилегия е да съм част от този отбор. За мен това е нещо специално, което ценя много. Очаква ни труден мач. Няма как да ги подценим. Знаем, че имат добри специалисти на двойки. Трябва да се аклиматизираме възможно най-бързо и да се подготвим максимално добре, за да стигнем до победата", каза Нестеров.