Капитанът на мъжкия национален тим на България по тенис - Валентин Димов заяви, че е оптимист преди историческата среща с Казахстан в Купа "Дейвис".
 
Възпитаниците на Димов спечелиха промоция за първи път в историята за Световна група I, след като надделяха над Нова Зеландия с 3:1 победи в Крайстчърч през уикенда, а през септември ще приемат казахстанците в дебюта си на това ниво на отборния турнир.
 
"Нямам как да очакваме лесен противник в Световна група I. Колкото по-нагоре се изкачваш, толкова по-трудно става. Това е нормално. Казахстан е преодолим съперник. Хубавото е, че сме домакини и имаме право на избор на настилка. Ще играем на клей, най-вероятно на кортовете на Националния тенис център в София. Ще трябва да направим оптимална подготовка, за да ги преодолеем. Няма да бъде леко, но вярвам, че ще имаме подкрепата на всички тук. На хартия нещата са едно, но в Купа "Дейвис" отборния дух и желанието за победа са определящи. А ние сме показали, че сме силни в това отношение и затова съм оптимист", заяви Димов. 
България постигна големия успех в Нова Зеландия в отсъствието на най-добрия си тенисист Григор Димитров, но капитанът на "трикольорите" се надява Димитров да подсили състава за двубоя с Казахстан през септември.
 
"Всички ще положим необходимите усилия, ще проведем разговори и се надявам той да дойде и да играе през септември. Смятам, че шансовете това да се осъществи не са малки. Ако стане, ще бъде голяма подкрепа за целия отбор и ще повиши шансовете ни за победа", каза Димов.
 
Капитанът не пропусна да похвали Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Пьотр Нестеров и Александър Донски за победата в Крайстчърч.
 
"Много сме щастливи и горди от постигнатия успех. Момчетата показаха добра и сърцата игра, огромно желание и себераздаване. Всеки се постара максимално по време на лагера и след това на мачовете. Всички от екипа положиха усилия, за да стане този резултат факт. А не беше лесно, защото условията бяха много тежки заради часовата разлика, променливото време. Радващо е, че успяхме да се приспособим, а момчетата са пореден път се доказаха като професионалисти и се справиха с всички предизвикателства", каза Димов.
 
Първата ракета на националния отбор Димитър Кузманов се надява на сериозна подкрепа в срещата с Казахстан.
 
"Няма как да бъде лесно. Напълно нормално е. Хубавото е, че ще играем пред родна публика. Надявам се доста хора да дойдат и да ни подкрепят, а ние да ги зарадваме. Но има много време дотогава. Най-важното е да се съхраним максимално физически и психически за септември, за за можем да покажем това, на което сме способни", каза Кузманов. 
 
Пловдивчанинът няма много време за радост на родна земя след успеха в Нова Зеландия, тъй като още утре заминава за Индия за участие на три турнира от сериите "Чалънджър".