Гаел Монфис продължава да бъде обичан по целия свят, а феновете на тениса силно се надяват, че не всичко за френския ветеран е приключило на корта. Монфис преживя редица контузии, но сякаш те описват цялата кариера на французина, защото ако ги нямаше всички тези травми, най-вероятно Гаел щеше  да стигне дори още по-далеч в  световния тенис. Сега опитният тенисист се подготвя упорито за "Ролан Гарос", като това определено е важен турнир за бившия световен номер 6, който се надява, че пред родна публика ще може да покаже най-доброто от себе си. 
Въпреки лошите резултати и поредицата от поражения, които натрупа, Монфис няма никакво намерение да се предава. Френският шоумен е твърдо убеден, че все още може да се завърне към най-добрите си дни. 
 
„На първо място бих искал да благодаря на всички за подкрепата в тези трудни времена за мен. Не е никак приятно да губиш мач след мач и то на ниво Чалънджър, още повече като зная какво съм постигнал и колко ми е коствало това. Нещата трябва да се случват стъпка по стъпка и на първо време е важно да започна да играя редовно в по-големите турнири и да опитвам да печеля, защото така ще трупам точки. 
 
Ще бъда търпелив и наистина правя всичко възможно, за да се върна към най-добрата си форма. Няма да се откажа и мисля, че имам сили да се върна към най-доброто, на което съм способен. Прекрасно осъзнавам, че това няма да се случи веднага и най-вероятно ще е нужно доста време, но аз съм готов да се боря и продължавам да опитвам. Само се надявам да остана здрав и твърдо вярвам, че имам още какво да дам на тениса“, каза Монфис.