Димитър Кузманов определено не иска сезонът да свършва. Втората ни ракета записа първа победа на АТР турнира Sofia Open, а няколко дни по-късно вдигна титлата в Барселона. В испанския град Мико спечели най-големия трофей в своята кариера и заслужено записа впечатляващ скок от 29 позиции в подреждането на ATP.

Пловдивчанинът вече заема 187-ото място в ранглистата, а с това не само че сбъдна една от своите цели за сезон 2021, но и става част от историята на българския тенис, тъй като от понеделник за първи път страната ни има двама свои представители сред първите 200 в класацията при мъжете.

„Еуфорията полека-лека отминава. Разбира се, още съм развълнуван от постигнатото в Барселона и спомените едва ли скоро ще избледнеят. Най-щастлив съм от факта, че успях да постигна всичко с отлична игра. Показах това, което сме тренирали с моя щаб. Резултатът е фантастичен“, коментира пред „Мач Телеграф“ Мико.

На испанска земя празнува с близки приятели и майка си Дора Рангелова. Красивата купа първо бе в София, а след това я показа и на най-верните си хора в родния Пловдив. Последният турнир за него този сезон ще бъде в Лима, Перу.

 Liubomir Asenov / LAP.bg
73 снимки

„Трябваше да играя и в Колумбия, но отказахме турнира. Имаше вариант да сторим същото и за Перу, но правилникът не ми позволи. В добра форма съм и често казано, не бих искал сезонът да свършва. Играл съм и преди там и вярвам, че ще се справя с условията. Ще имам 4 дни за аклиматизация“, споделя още втората ни ракета.

След това му предстои кратка почивка и започва подготовка за квалификациите за първия за годината турнир от Големия шлем – Australian Open. Най-вероятно пресявките ще са в Абу Даби.

„Доста играчи са ядосани заради краткото време за подготовка. Дай Боже, да съм здрав и да имам късмет. При една силна предсезонна подготовка се надявам да имам шанс за първа Мейджър победа“, оптимист е 28-годишният Кузманов, който ще се готви в Ница за предстоящите тежки битки в емирството.

Връщаме го и към победата му на Sofia Open. В първия кръг пловдивчанинът надигра след обрат осминафиналиста от „Ролан Гарос“ Лоренцо Музети (Ит) - 6:7(4), 7:6(3), 6:3.

„Яд ме е, че нямаше публика в залата. Много хора, приятели и привърженици не можеха да повярват, че до края не пуснаха фенове. Беше недопустимо. Направени са много инвестиции в този турнир, страхотно богатство е за страната ни. Невероятен шанс и за нас“, споделя Мико, а относно сравненията с руснака Аслан Карацев за сравнително късния пробив в кариерата, допълва: „Винаги съм вярвал, че рано или късно ще постигна нещо значимо. Има доста примери, не е само Карацев. Но за тази работа няма закони и шаблони. Конкуренцията в световния тенис е огромна и просто всеки чака момента си“, уверен е Кузманов.

Повече подробности четете в днешния брой на „Мач Телеграф“