Руските тенисисти Даниил Медведев и Карен Хачанов посрещнаха със задоволство решението на организаторите на "Уимбълдън" най-големият турнир в света на трева отново да допусне състезатели от Русия и Беларус.

През 2022 година играчите от двете държави не бяха допуснати до надпреварата заради военната инвазия в Украйна, но сега от "Уимбълдън" взеха решение да смекчат позицията си.

Все пак, за да бъдат допуснати до турнира в Лондон, руснаците и белорусите ще трябва да подпишат документ, че не подкрепят войната, а освен това ще трябва да се откажат и от всякаква финансова подкрепа от държавите си, ако получават такава.

В петък Медведев победи Хачанов в три сета в полуфиналите на турнира "Мастърс 1000" в Маями и се класира на петия си пореден финал.

"Щастлив съм от това решение, защото никога не съм крил, че обичам "Уимбълдън". Това е единствената надпревара, на която не съм играл четвъртфинал, така че искам да се справя по най-добрия начин. Радвам се, че ще мога да играя тази година. Аз нямам никакви руски спонсори, така че за мен този турнир няма да се различава по нищо друго от всеки останал, на който съм играл през миналата година", заяви Медведев.

Хачанов, който достигна до полуфиналите на Откритото първенство на САЩ и на Австралия в последните седем месеца, добави, че всички руснаци и белоруси са доволни от това решение.

"И преди сме казвали, че искаме да играем на този специален турнир. Достигал съм до четвъртфиналите и винаги е страхотно. Затова съм и много щастлив от това решение", каза Хачанов.

През миналата година организаторите на "Уимбълдън" отнесоха глоби от близо 2 милиона долара заради решението си да не допускат тенисисти от Русия и Беларус. Тази година санкциите можеше да се разширят, което принуди организаторите да променят мнението си.