Мариус Копил е една от приятните изненади в тазгодишното издание на DIEMA XTRA Sofia Open. 93-ят в света румънец достигна първия си финал в световния тур, като по пътя преодоля двама от поставените в схемата тенисисти – Робин Хаасе и Жил Мюлер, а също така и спечели надпреварата в София.

Пищна румънка ще теши загубилия финалист

Вече 10 години в професионалния тенис, като малък Копил е имал възможността за изява в един малко по-различен спорт. Роден в Арад, в семейството на ръгбист и хандбалистка, той е отявлен фен на футбола и първоначално започва да се занимава именно с него. Но съдбовното влияние на неговите роднини предопределя "Баща ми не харесва футболистите, но за период от 3 години тренирах едновременно футбол и тенис. Реших да се концентрирам върху тениса, но го направих и заради брат ми, който се занимаваше с този спорт, както и заради баща ми. Предпочетох тениса пред футбола", заяви той.

Детството и произходът на Копил със сигурност оказват влияние и върху неговия образ в света на тениса.

"Прякорът ми „Манту“ идва от детските ми години, когато не можех да произнеса името Мариус и вместо това казвах Манту. Затова имам този прякор, но сега само двама или трима души ме наричат така. Не много хора знаят за него. Сега всички ме наричат „Копилу“, което означава „малко дете“, защото от румънски фамилията ми се превежда като „дете“. Така че прякорът се промени през годините", сподели румънецът.

А връзката с родината играе своята роля и в бъдещите планове на румънеца, свързани с благотворителна дейност.

"Досега не можех да направя нещо голямо, но наистина искам да постигна нещо в тази насока. Мисля, че в Румъния може да се направи толкова много, някои неща може да се направят много по-добре. Трябва да даваме от себе си. Вдъхновен съм от Хория Текау, който помага на недоносени деца и вече е дарил сериозна сума. Искам да помогна, но не съм сигурен на кого – може би на някои млади таланти, които се нуждаят от помощта ми. Все още обмислям в каква насока да концентрирам усилията си, за да помогна", каза Копил.

Копил се наслаждава на впечатляваща седмица в България, а съседството с Румъния помага на неговото представяне.

"София наистина ми харесва. Пристигнах тук с автомобил, много беше спокойно. Пътувахме 4 часа, двама много добри мои приятели ме подкрепяха тук – единият от тях трябваше да си тръгне, но другият все още е тук, а освен това край корта е моят треньор. Чувстваме се добре, вечеряме в града, има някои хубави ресторанти. Всичко тук ми харесва. Хората, които работят около организацията на турнира, са много приятелски настроени към мен, кортовете са добри, макар и да не съм ходил до тренировъчните. Това е най-добрата ми седмица до момента и не мога да кажа нищо лошо. Всичко е страхотно", сподели тенисистът впечатленията си от София.

Прекараното време в столицата на България позволява на румънския гигант да се отдаде на едно от хобитата си – фотографията.

"Направих няколко снимки от стаята си. Един приятел, който е тук, с мен, е много добър фотограф и ми помага с по-дребните детайли, настройките. Показва ми как да направя по-добра снимка. Готов съм да инвестирам по-сериозно във фотографията, след като започнах да се уча. Мисля, че след няколко месеца ще си купя по-добър фотоапарат и ще отида сред природата, за да направя по-добри снимки. Но първо трябва да се уча още малко. Все още съм начинаещ фотограф", допълни той.

Каквото и да се случи на финала, Копил ще изравни най-доброто си класиране в световната ранглиста 74-то място. А българските зрители могат да запомнят румънеца с голямото му сърце – както и с бомбастичния му сервис, който е достигал впечатляващите 242 км/ч. Черта от играта, която може би произхожда от голямата страст на Мариус Копил – високите скорости.

"Карал съм доста по-бързо от най-добрия си сервис. Достигал съм 320 км/ч, така че... Определено беше по-бързо", сподели Копил.