Много вероятно през 2021 година надпреварата ATP Cup да се проведе само с осем отбора, което означава, че България ще остане извън надпреварата.

Григор Димитров влезе в ролята на играещ капитан, Димитър Кузманов записа първи победи на ниво АТР, а Алекс Лазаров игра феноменално на двойки. За съжаление пандемията от COVID-19 може да не ни позволи да гледаме подобни гледки през 2021-а, защото може да доведе до промяна на формата на турнира, която да остави България извън участниците.

Това би било огромен минус за родните тенисисти извън Григор Димитров като Димитър Кузманов, Алекс Лазаров, Алекс Донски и Адриан Андреев, които в началото на 2020-а в Сидни получиха безценен опит от играта на най-високо ниво. Все още обаче официална информация липсва, а от АТР не казват нищо по темата.

Миналата година турнирът се проведе с 24 отбора, разпределени в три града. Ако форматът се запази, България е сигурен участник и през 2021-а. По правилник отборите се определят на база на мястото в ранглистата на първата ракета на държавата. Григор Димитров ще финишира сезона под №19, а ако гледаме само първите ракети на отделните държави, то чрез него България би трябвало да е под №13 в списъка на участниците.

ATP Cup стартира като отговор на новия формат на Купа Дейвис и е първият отборен турнир на АТР след Световната отборна купа, чието последно издание бе през 2012. Първият шампион в турнира стана Сърбия след победа с 2-1 над Испания във финала.