България взе аванс от 2:0 победи срещу Парагвай след първия ден на плейофа от Световна група II на Купа "Дейвис" - неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже.

Във втория сингъл днес в столичната зала "София" Александър Лазаров надделя с 6:4, 6:1 над първата ракета на съперника Даниел Вайехо, полуфиналист на Откритото първенство на Австралия при юношите от края на януари. 

Лазаров пропиля ранен аванс от 4:1 срещу 17-годишния Вайехо, но все пак взе първия сет с втори пробив в десетия гейм. 
Софиянецът продължи серията си на четири поредни гейма и поведе с 2:0 във втората част. Парагваецът върна брейка за 1:2, но след това отново загуби подаването си и до края Лазаров не даде гейм на съперника, за да триумфира след 67 минути игра.

LAP.bg
54 снимки

"Имаше нерви. Домакини сме и на хартия сме фаворити. Имаше известно напрежение, а и играеш срещу номер 3 в ранглистата при юношите. Очаквах труден мач. Въпреки че вторият сет беше по-бърз, не ми беше лесно. В Купа "Дейвис" не можеш да подценяваш никого. Всеки се бори, иска да спечели и заслужава уважение", коментира след успеха Лазаров.

"За мен беше доста емоционално, защото този зала беше любима на дядо ми, който съм сигурен, че ме гледа отгоре. Хубаво е да играеш пред родна публика. През миналата година заради мерките нямаше фенове. Благодаря на всички, които сега дойдоха да ни подкрепят", добави той.     

Преди това лидерът на българския състав Димитър Кузманов записа рекордна 21-а победа на сингъл за България в купа "Дейвис" след 7:6(5), 6:0 над втората ракета на гостите Ернандо Хосе Ескура, с което даде преднина в резултата на домакините. 

Така момчетата на капитана Валентин Димов се нуждаят от още един успех в оставащите три мача утре - два на сингъл и един на двойки, за да си осигурят крайната победа в срещата, а с това и класиране в основната фаза на надпреварата в Световна група II през септември.