Френският тенисист Пиер-Юг Ербер поднесе една от най-големите изненади на турнира от сериите АТП 500 в Ротердам. Преминалият през ситото на квалификациите състезател отстрани в четвъртфиналите не кого да е, а поставеният под номер 2 в схемата Доминик Тийм. Ербер приключи срещата за по-малко от час и половина игра след 6:4, 7:6 (3).

25-годишният французин, който е под номер 109 в световната ранглиста, изнесе истински урок по хъс и непримиримост, като още от първото разиграване превърна мача в битка. До десетия гейм на първия сет всичко изглеждаше така, сякаш събитията водят към тайбрек, след като холандската публика не видя нито една точка за пробив. При 5:4 в полза на Ербер обаче дойде фаталното пропукване в сервиса на Тийм. Австриецът изостана с 15:40 и макар да спаси единият сетбол, при втория неговият опонент дръпна със сет в резултата.

Във втората част събития не се промениха кой знае колко много с единствената разлика, че при 3:3 гейма Тийм пак трябваше да спасява точка за пробив. На свой ред 8-ият в света пропиля три такива при 4:4, а после пък му се наложи да отразява два сетбола, за да изравни за 5:5.

Вече в тайбрека спасение за него нямаше, макар Тийм да допусна едва 2 минибрейка. С първия резултатът стана 2:0 в полза на Ербер, който показа изключителна стабилност и не загуби нито едно от подаванията си. При 6:3 французинът реализира и другият минипробив, с което си уреди полуфинален мач срещу Давид Гофен, който елиминира Григор Димитров.