Втората ракета на България Димитър Кузманов отрази два мачбола и преодоля квалификациите на турнира по тенис на твърди кортове от категорията АТП 250 в турския курорт Анталия с награден фонд 361800 евро.

Поставеният под №8 в пресявките Кузманов елиминира четвъртия Андреа Пелегрино с 4:6, 7:6(11), 7:5 след почти три часа и половина игра и заслужи място в основната схема.

Така той последва съотборника си в националния отбор за купа "Дейвис" Адриан Андреев, който по-рано днес надделя над друг италианец Андреа Вавасори с 6:4, 7:6(5) и също продължава напред.

Пловдивчанинът започна лошо и допусна изоставане от 1:5 гейма, което се оказа решаващо за изхода на първия сет.

Във втората част Пелегрино на пет пъти излизаше с пробив напред, но българинът успяваше да изравни и се стигна до тайбрек. В него италианецът дръпна с 4:1 точки, но Кузманов изравни при 5:5. В последствие Пелегрино достигна до два мачбола при 6:5 и при 10:9, но пловдивчанинът ги отрази, а той пък пропусна четири сетбола при 7:6, 8:7, 9:8 и при 11:10, но все пак реализира петата си възможност при 12:11, за да изравни.

В решаващия трети сет италианецът дръпна с 2:0, но Кузманов бързо направи 2:2, след което проби за 5:4 и сервираше за мача, но не успя. Той отново реализира брейк за 6:5 и този път категорично спечели подаването си, за да триумфира.

С победите си днес двамата българи си осигуриха по 3200 евро и по 12 точки за световната ранглиста, а основната схема ще бъде попълнена по-късно днес, когато Кузманов и Андреев ще разберат имената на съперниците си в първия кръг измежду №3 Фабио Фонини, Никола Кун, Марсел Илхан, Юго Грение, Ян-Ленард Щруф и Ласло Джере.