Австралия постигна драматична победа с 2:1 над Франция в един от най-вълнуващите мачове от първия ден на груповата фаза на Финалите за купа "Дейвис". В група "B", която се играе във Валенсия, испанският град стана свидетел на ключов успех за австралийците в мача на двойки, където Матю Ебдън и Макс Пърсел победиха Пиер-Юг Ербер и Едуар Роже-Васлен с 7:5, 5:7, 6:3. По-рано Танаси Кокинакис даде аванс на Австралия с победа в сингъл, но Юго Юмбер върна Франция в играта, преди да се реши всичко на двойки.

В същото време в група "С" в китайския град Чжухай Германия спечели убедително с 3:0 срещу Словакия. Максимилиан Мартерер и Яник Ханфман осигуриха ранна преднина за Бундестима, като Ханфман спаси мачбол в решителния сет срещу Йозеф Ковалик. Германската двойка Кевин Кравиц и Тим Пюц завършиха с победа и в двойковия мач.

Gulliver/GettyImages
22 снимки

Канада, шампион от 2022 година, също стартира с успех в група "D" в Манчестър, побеждавайки Аржентина с 2:1. Денис Шаповалов и Феликс Оже-Алиасим осигуриха преднината на канадците, но аржентинците взеха почетна победа в мача на двойки.

В група "А" в Болоня Белгия триумфира над Нидерландия с 2:1 след победа в решителния мач на двойки.