Карлос Алкарас се класира за третия кръг на силния турнир от сериите Мастърс 1000 в Рим, след като преодоля Алберт Рамос-Виньолас след успех с 6-4, 6-1 за близо час и половина игра на корта. Испанецът започна участието си от втория кръг.

Световният номер 2 имаше известни затруднения в началото на срещата, когато все още търсеше ритъма си, като допусна пробив още в откриващия си сервис гейм. Сънародникът му съумя да поведе с 2-0, въпреки че трябваше да отразява три точки за рибрейк, но в четвъртия гейм шампионът от Барселона и Мадрид не чака втора покана и възстанови паритета. Алкарас прояви търпение и с нов пробив в десетия гейм сложи точка на спора в частта. В ранните моменти на втория сет младият талант направи пробив, който му осигури пълен контрол върху случващото се на корта. Алкарас направи още един брейк и подпечата участието си в трети кръг на надпреварата.

Шампионът от Ю Ес Оупън вкара 81% първи сервис в мача, като загуби само три точки на второ подаване. Той приключи с 23 уинъра и 10 непредизвикани грешки, докато Рамос-Виньолас завърши с отрицателен баланс в тази статистика - 9 печеливши удара срещу 19 непредизвикани. В спор за място на осминафиналите Алкарас ще играе с победителя от мача между 32-ия в схемата Иржи Лехечка от Чехия и унгарския квалификант Фабиан Марожан.

Победи днес в прекъсната заради дъжд програма на турнира във Вечния град постигнаха още Роберто Карбайес Баена, Борна Чорич, Бернабе Сапата Мирайес и Джей Джей Улф, който елиминира 14-ия поставен Хуберт Хуркач от Полша.