Унгарецът Фабиан Марожан поднесе една от изненадите на турнира Sofia Open 2023. На 1/4-финалите в "Арена София" 24-годишният тенисист победи с 6:3, 3:6, 7:6(4)  Роберто Баутиста-Агут (Испания), който е първият шампион от АТР 250 турнира в София през 2016 г. 

Роберто Батистута Агут

източник: LAP.bg

Пробив в шестия гейм се оказа достатъчен на Марожан да вземе откриващия сет. Вторият сет също бе решен от пробив в шестия гейм, този път дело на 35-годишния испанец. Така срещата влезна в решаващ сет, в който първо Баутиста-Агут имаше преднина 3:1 гейма, след което Марожан изравни за 3:3. При 5:4 унгарецът получи три последователни мачбола, но със сервис на своя страна испанецът успя да стигне до 5:5. Изходът на двубоя се реши в тайбрек, в който Марожан поведе с 5:0 точки, след което реализира петия си мачбол в срещата.
 
Успехът класира Марожан за четвъртфинал в Тура за втори път в кариерата му (загуби от Хуркач на четвъртфиналите на Мастърс 1000 в Шанхай този сезон). Негов следващ съперник в София ще бъде третият поставен Ян-Ленард Щруф (Германия), който елиминира  квалификанта Били Харис (Великобритания) - 7:6 (5), 6:4.