Рафаел Надал пропусна три мачбола и отстъпи в три сета на австралиеца Джордан Томпсън, с което лиши любителите на тениса от зрелищен полуфинал срещу Григор Димитров на турнира от сериите ATP 250 в Бризбън.

Надал загуби със 7:5, 6:7 (6), 3:6 за 3:25 часа игра в последния четъртфинал и показа, че все още е далеч от най-добрата си форма след близо година отсъствие от корта заради контузии.

На полуфиналите 55-ият в света Томпсън ще се изправи срещу първата ракета на България Григор Димитров, който по-рано днес елиминира друг австралиец - Ринки Хиджиката. Томпсън има победа над Димитров от 2019-а година в Маями, а иначе през 2022-а година Гришо спечели срещата им на „Индиън Уелс“. Мачът от ½-финалите между двамата ще бъде в събота от 12:30 часа българско време.

Надал срещна неочаквано сериозна съпротива от Томпсън. Мачът тръгна гейм за гейм, като австралиецът първи стигна до пробив и поведе с 4:3, а Надал ведгана върна брейка и изравни за 4:4. Испанецът направи втори пробив и спечели първия сет със 7:5.

Снимки: Gulliver/GettyImages
59 снимки

Неуспехът в първия сет не сломи Томпсън, който продължи да тормози Надал с уверена игра от дъното на корта. Двамата печелеха подаванията си, като при 5:4 испанецът пропусна първия си мачбол. Стигна се до тайбрек, в който Надал дръпна с 3:0, а след това и с 6:4, като при този резултат имаше още два мачбола, които пропиля. Последваха четири поредни точки за Томпсън и той изравни сетове - 1:1.

В решителния трети сет Надал видимо отпадна физически и дори поиска медицински таймаут заради болка в бедрото. Томпсън се възползва по най-добрия начин, направи пробив в четвъртия гейм за 3:1, след което продължи да бъде стабилен на свой сервис и затвори мача с 6:3.

След тази победа Томпсън ще се изкачи поне до 47-о място в световната ранглиста с успешния си рейд пред собствена публика в Бризбън. За Надал седмицата също може да се нарече добра, защото натрупа игрова практика, а и скочи с цели 221 места до 451-ото.