Яник Синер победи световния номер едно Новак Джокович два пъти за един ден, за да изпрати Италия на финала за Купа Дейвис с победа с 2-1 над Сърбия в Малага.

Италия, която спечели трофея за първи и единствен път през 1976 г., ще се изправи срещу 28-кратния победител Австралия.

Синер, който триумфира три пъти в четири сблъсъка за 11 дни срещу Джокович победи 24-кратния победител от Големия шлем с 6-2, 2-6, 7-5 във втория сингъл.

След това Синер и Лоренцо Сонего победиха Джокович и Миомир Кецманович с 6-3, 6-4 в решителните двойки, за да постигнат победа, след като Кецманович победи Лоренцо Музети с 6-7 (7/9), 6-2, 6-1 в първия мач.

Джокович, който спечели седем титли тази година, включително три от Големия шлем, имаше за цел да изпрати шампиона от 2010 г. Сърбия на финала за първи път от десетилетие.

Синер обаче постигна може би най-голямата победа в кариерата си, като стана първият човек, победил Джокович в мач на сингъл в Купа Дейвис след аржентинеца Хуан Мартин дел Потро през 2011 г., слагайки край на поредица от 21 мача.

„Поздравления за Италия за класирането на финалите“, каза Джокович. „Те го заслужаваха, играха наистина добре, особено Яник, на сингъл срещу мен, а след това и на двойки. Можем да кажем само поздравления и шапки долу за такова представяне.“