Италианецът Лоренцо Сонего, който участва на турнира на твърда настилка във Виена като "щастлив губещ" от квалификациите, поднесе голямата сензация, побеждавайки на четвъртфиналите водача в световната ранглиста Новак Джокович с 6:2, 6:1.

25-годишният Сонего, който заема 42-ро място в ранглистата на АТП, надигра именития си съперник по всички показатели и спечели срещата за едва 70 минути. На полуфиналите в събота италианецът ще играе с победителя от мача между Григор Димитров и британеца Дан Евънс, който е по-късно днес.

Още от самото начало на срещата Сонего показа, че не се страхува от името и постиженията на Джокович и бързо поведе с 4:0 гейма.

В същото време сърбинът правеше страшно много грешки и изглеждаше нетипично апатичен към случващото се на корта. Джокович така и не успя да намери ритъма си в първия сет и го загуби с 2:6 гейма.

В началото на втория сет Сонего отново проби и поведе с 2:0 гейма. Тогава Джокович показа някакви признаци на събуждане, но отново не успя да измъкне нищо от вдъхновения си противник. Италианецът спаси три брейкбока за 2:2 гейма и до края продължи да печели гейм след гейм, като така лиши сърбина от възможността да се бори за втора титла във Виена след 2007 година.

От турнира отпадна и миналогодишният шампион Доминик Тийм. Любимецът на австрийската публика отстъпи с 6:7(5), 2:6 пред руснака Андрей Рубльов.

Първият сет бе много равностоен, не предложи никакви пробиви, а на Рубльов му бе достатъчен един минипробив в края на тайбрека, за да поведе в резултата.

Ситуацията на корта се измини чувствително във втория сет, в който Тийм получи контузия в дясното ходило. Австриецът трудно се придвижваше по корта и не успя да се противопостави на Рубльов, който продължава пътя си към пета титла за сезона. Следващият съперник на руснака ще бъде южноафриканският гигант Кевин Андерсон, който също изненадващо спечели с 6:4, 7:6(5) срещу поставения под номер 4 в схемата Даниил Медведев от Русия.