Най-добрият български тенисист – Григор Димитров, изигра един от най-стойностните си мачове в своята професионална кариера. Гришо подчини в два сета поставеният под №5 в схемата Доминик Тийм и след безупречна игра и блестящо поведение на корта в зала „Берси” в Париж затвори срещата при резултат 6:3, 6:2 за един час и 13 минути игра. Така Гришо ще играе на 1/4-финалите срещу Кристиан Гарин от Чили, който по-рано през деня отказа представителя на домакините Жереми Шарди в три сета.

Срещата се разви по наистина впечатляващ  начин за стандартите на световния тенис и показаното от Григор на корта бе на много-много нива срещу това, показано от най-титулувания тенисист през календарната 2019-а година.

Сервисът на Григор работеше безотказно в хода на целия мач, а в четвъртия гейм на първия сет българинът стигна до пробив, който бе достатъчен на практика да затвори частта в Париж.

Вторият сет пък беше повече от перфектен за хасковслията. След брутално тежък трети гейм Григор стигна до пробив, след като чак от шестия си опит проби съпротивата на съперника, който така и не стигна до предимство на сервиса си. Зашеметен от удара, който получи Тийм нямаше отговор на играта, показана от българина, за да може да се види и втори пробив в Париж за 4:1.

17 снимки

 

Григор Димитров - Доминик Тийм 6:3, 5:2

Сет 2:

6:2 Сет и мач! Безкомпромисен Григор приключи Доминик Тийм - на четвъртфинал е!!!

5:2 Играта на българина наистина продължи в шеметни темпове, като Тийм няма отговор на нищо, което българинът прави. Той набързо поведе с 0:30, но Тийм направи две поредни точки в гейма и изравни. Българинът сбърка на два пъти ретура си и австриецът затвори гейма.

5:1 Успеваемостта на Гришо при целене на линиите в шестия гейм бе блестящ , а с приклякане при 40:0 направи така, че Григор затвори частта, за да му остане едва един гейм за печелене.

4:1 Пробив! Тийм владееше ситуацията при това си подаване, но някак Григор успя да пречупи съпротивата му, след като австриецът започна да бърка елементарни топки. Той сервира при брейкбол на Гришо на втори сервис и с грешка при воле от мрежата, Гришо проби за втори път.

3:1 Григор уверено дръпна с 40:15 в сервис-гейма си, но сгрешен смач и ретур изравни резултата и Тийм се успокои. Австриецът веднага навести мрежата, а Григор сякаш загуби разиграването, но волето на Тийм отиде при българина, който с хладнокръвие върна топката в неговото поле. Тийм дори се хвана на главата, а перфектен сервис затвори гейма.

2:1 Пробив! Григор Димитров продължи да е все така агресивен, което донякъде смущаваше играта на австрийския му опонент. С прелестен сервис по правата Тийм изравни резултата с третия си ас - 30:30. Екстремно разиграване завърши със супер-диагонал от Тийм, за да вземе превес в гейма. Григор изигра драйв-воле, което впечатли желанието на Тийм и се стигна до равенство в частта. Грешка и късмет за българина направи така, че калкулира първия си брейкбол, но минаващият удар на българина спря малко след основната линия и дойде ново равенство. Опит за воле на Тийм спря в мрежата - ново предимство за Гришо, което отново не стигна на българина да пробие, след като тим направи повече от добро воле на мрежата. Нещо средно между деми-воле и подсечен бекхенд направи така, че Гришо стигна до трети брейкбол, последвало от мощно "Come on". И отново българинът не успя, след като сервисите при брейкболовете на Тийм винаги отиваха към бекхенда на българина. Непредизвикана грешка на Тийм направи така, че Гришо стигна в гейма до четвърта възможност за пробив. Ново разиграване - ново спасяване от Тийм, за да може да дойде отново грешка на мрежата от австриеца и след грешка на Тийм, Григор пак проби.

1:1 Със спокоен и продължаващ акуратен сервис Григор изравни резултата във втория сет.

0:1 Лесен първи сервис гейм за австриеца във втория сет, завършен с хубав форхенд по правата

Сет 1:

6:3 Сет за Григор! Голямото желание на Тийм да "върне" пробива направи така, че играта му се засуети и Димитров поведе на бързо 30:0. Прекрасно разиграване направи така, че Григор "изхвърли" от корта Тийм и със супер агресия стигна до три сетбола. Блестящ сервис направи така, че българинът затвори сета.

5:3 Григор разчиташе в тази част на игра от основната линия, като това донесе променлив успех. При 15:15 австриецът игра с бекхенд по правата, за да поведе в гейма, а след мощен бекхенд по диагонала Гришо намали за 30:40. Ударът беше наистина впечатляващ, след като самият Тийм аплодира българина. Дойде първата по-сериозна грешка за Гришо, след като обърка топка на мрежата.

5:2 Седмият гейм видя първата загубен точка на Гришо при негов сервис. Дойдоха две точки за нашия тенисист, но Тийм намери сили да изравни 30:30 с контра-пие. Нов сервис по правата поведе хасковлията напред, но след хубава къса топка от Тийм - резултатът бе изравнен - 40:40. Дойде мощен форхенд от линията за Григор, придавайки голяма сила на топката, а Тийм изравни - предимство за нашия, а след прекрасен диагонал резултатът набъбна на 5:2.

4:2 Доминик Тийм подходи находчиво в шестата част и със спокойствие и неприбързани действия успя да си осигури комфортна преднина – 40:0. Последва сгрешен ретур от българина.

4:1 Австриецът Тийм направи две непредизвикани грешки, за да може Димитров да дръпне уверено. Последва много стабилна игра на мрежата, заради която затвърди пробива си.

3:1 Пробив! Григор пръв измежду двамата стигна до брейкбол, след като Тийм не успя да върне дълбок слайс за 30:30. След постепенно разиграване и излизане на Гришо на мрежата единственото, което остана за Тийм бе да стреля силно от бекхенд, а топката отлетя много аут.

2:1 Перфектният сервис за Григор продължи и в третия гейм, а българинът затвори частта за минута и 15 секунди.

1:1 В сходство със сервисите на Григор, Доминик Тийм също стартира много остро без да се колебае да разузнава, каквото и да било и с увереност изравни.

1:0 Григор стартира с мощни сервиси, за да направи резултата набързо 40:0, докато ретурите на Тийм не сработваха в първия гейм.